U subotu, nakon punih deset godina, Bjelovarsko-bilogorska županija ponovno bira najuzorniju seosku ženu. Izbor će biti održan u Zrinskom Topolovcu jer je pobjednica zadnjeg izbora, davne 2014., bila Jasna Kovačević iz Zrinskog Topolovca. Program će uključivati svečano predstavljanje kandidatkinja, dodjelu priznanja, te prigodni kulturno-umjetnički program.

– Još samo par dana nas dijeli do velikog izbora koji će se održati u Zrinskom Topolovcu. Općina Zrinski Topolovac ponosna je na našu zadnju najuzorniju seosku ženu koja je ponijela tu titulu prije deset godina. Iako smo ponosni na nju, vrijeme je da ta čast ide dalje, kazala je načelnica Općine Zrinski Topolovac, Jasna Mikles Horvat.
Ovaj događaj ima poseban naglasak na očuvanju tradicije i kulture. Natjecateljice će se predstaviti u narodnim nošnjama, pokazujući bogatstvo naše baštine.

– Naše žene će pokazati selo, običaje i tradiciju. Pozivamo sve bivše najuzornije žene Bjelovarsko-bilogorske županije da dođu u Zrinski Topolovac podržati ovaj izbor. Također pozivamo sve žene da dođu i možda se odvaže iduće godine sudjelovati u izboru, dodala je načelnica.
Pripreme za ovakav događaj nisu nimalo jednostavne. Uključuju detaljnu organizaciju, odabir kandidata, pripremu narodnih nošnji, te organizaciju popratnih aktivnosti.

Načelnica Općine Zrinski Topolovac, Jasna Mikles Horvat

– Moramo zahvaliti našem županu Marku Marušiću koji je prepoznao vrijednost ovog izbora i omogućio da se naše seoske žene stave na mjesto koje im pripada. One nisu samo važne zbog svojih svakodnevnih aktivnosti, već su iznimno važne i vrijedne kao čuvarice naše tradicije i kulture. U svakom slučaju, treba im odati priznanje za sve što rade, bez obzira koja će biti prva, druga, treća ili peta. Naše seoske žene rade u teškim uvjetima, održavaju svoja imanja i doprinose zajednici na mnogo načina. Znate onu izreku da žena drži tri stupa kuće. Ja se s tim ne slažem. Mislim da drži četiri, istaknula je Jasna Mikles Horvat.

Program događaja uključuje i bogatu ponudu izložaka ručnih radova, starih predmeta, te vrhunske delicije. Posjetitelji će moći uživati u kolačima, narescima i drugim specijalitetima.

– Pozivamo sve, ne samo žene, već i muškarce da dođu podržati svoje supruge i majke te uživati u ovom prekrasnom događaju, dodala je načelnica.

Događaj će se održati u centru Zrinskog Topolovca, na velikom parkiralištu ispred općine, a prema prognozama, vrijeme će biti idealno. U slučaju lošeg vremena, osiguran je veliki šator koji će omogućiti nesmetano odvijanje programa.

– Svi su dobrodošli u Zrinski Topolovac u subotu u 20 sati kako bismo zajedno birali najuzorniju seosku ženu Bjelovarsko-bilogorske županije. Očekuje vas pregršt zanimljivih sadržaja i vjerujem da će svi uživati, zaključila je Jasna Mikles Horvat.

Ovaj događaj nije samo prilika za priznanje truda i rada seoskih žena, već i za očuvanje i promicanje kulturne baštine našeg kraja. Dođite i podržite najuzornije žene koje svojim radom i trudom čine našu zajednicu boljom. (Vesna Ruklić, SUPER PORTAL)