*

merry christmas

happy

Na današnji dan Pink Floyd su prvi put predstavili “The Wall”

Na današnji dan, 7. veljače 1980., grupa Pink Floydkrenula je na turneju promovirajući tada aktualno izdanje “The Wall“.

Nije to bila turneja u klasičnom smislu: tijekom 16 mjeseci odsvirali su 31 koncert u četiri grada (Los Angeles, New York, London i Dortmund), a da su se Floydovci pokolebali već nakon prvih minuta prvog koncerta, turneje vjerojatno ne bi ni bilo. Pri otvaranju s “In the Flesh?” silna su pirotehnička rješenja zapalila krovište dvorane i dok je bend dogurao do “Empty Spaces”, po publici je već padao pepeo.

Požar je ugašen i zapravo je taj incident bio jedini tehnički problem s kojim su se bili susreli što je uistinu neobično kada se uzme u obzir o kakvom je grandioznom projektu riječ.

Oduvijek sam znao da će album biti projekt na više razina: prvo album, zatim koncerti u par gradova i onda film. Turneja je morala biti statična čisto zbog troškova putovanja čitave produkcije. Bila je svjetlosnim godinama ispred svega što je tada postojalo u rock’n’rollu, a nitko nije mogao ni zamisliti trud koji je uložen u sve to. Bilo je jebeno teško izvesti takav pothvat, no srećom imali smo drage ljude koji su nam pomogli” kazao je Roger Waters.

Jedan od tih dragih ljudi bio je i danas pokojni Mark Fisher koji je dizajnirao pozornicu: tijekom prvog dijela koncerta ispred benda podizao se zid od 420 kartonskih cigala. Kada je bio dovršen, mjerio je desetak metara uvis i pedesetak u širinu skrivajući bend od pogleda publike. U drugom dijelu koncerta na njega su su projicirane animacije Geralda Scarfea koje su postale prepoznatljivi i neodvojivi dio samog albuma. Na samom kraju, u velikom finalu, zid se ruši.

Mislim da nitko nije imao blagog pojma što se odvija u Rogerovoj glavi. Kad smo prvi put čuli da želi podići zid i odijeliti bend od publike, svi smo u isti glas rekli ‘Ti to nas zajebavaš?’ Mislili smo da će publika podivljati ako ne vidi bend, da će nahrupiti prema pozornici i da će biti mrtvih” prisjetio se Robbie Williams koji je bio zadužen za zvuk.

Nakon 1980. i 1981. trebalo je pričekati do 1990. i pada Berlinskog zida kada je Roger Waters praćen all-star postavom ponovno izveo “The Wall”. A 2010. poveo ga je na turneju koja je dva puta posjetila i Hrvatsku: 14. travnja 2011. u Areni Zagreb i 24. kolovoza 2013. na Poljudu u Splitu.

 

http://www.muzika.hr

 

Autor: admin

Podijeli ovaj članak
468 ad