13. međunarodni Pčelarski sajam

 

13. međunarodni Pčelarski sajam

IZLOŽBA VINA I VINOGRADARSKE OPREME

U Gudovcu je održan 13. međunarodni Pčelarski sajam te Izložba vina i vinogradarske opreme

Pčelarski sajam, sa 150 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Finske, Grčke, Njemačke, Poljske, Ukrajine, . . . posjetilo je više od deset tisuća ljudi (prema još neslužbenim informacijama). Svi posjetitelji, osim nabave opreme za pčelarenje, meda i vina, imali su priliku sudjelovati i na osam stručnih predavanja, ali i na drugim zanimljivostima poput ocjenjivanja najboljih medenjaka, najljepše uređenog prostora, kao i grafički najbolje osmišljenu etiketu na bocama meda i vina.

Kad govorimo o ovom sajmu, ovo je najveći sajam ovoga tipa, ne u Hrvatskoj, nego u ovom dijelu Europe. Dobro je da ovakav sajam bude u Bjelovaru, u Gudovcu. Zahvalit ću se i Gradu Bjelovaru koji je s nama suosnivač na čelu s gradonačelnikom, našim pčelarima, kako županijskom savezu, tako i gradskim savezima na ustrajnoj podršci ovom sajmu. Zahvalio bih se i Ministarstvu poljoprivrede. Naš kraj je jedan od najboljih krajeva u pčelarstvu poznat po visokoj i kvalitetnoj proizvodnji meda. Bagremov med možda je naš najbolji i najistaknutiji proizvod iz ovog kraja. Drago mi je da kad dođem u drugu županiju da smo po tome prepoznatljivi, rekao je prilikom otvaranja,                    župan Damir Bajs.

-Ministarstvo poljoprivrede daje snažnu potporu ovakvim specijaliziranim manifestacijama. Upravo je 13. međunarodni pčelarski sajam uvod u sve one manifestacije koje će se tijekom godine događati u Republici Hrvatskoj, a vodeće će biti upravo ovdje. Ističem Proljetni međunarodni i Jesenski međunarodni sajam ovdje u Gudovcu. Kroz takve manifestacije, ne samo da se sklapaju poslovi, nego se promiče ono što je osnovni cilj u dijelu poljoprivrede, a to je promocija hrvatskih poljoprivrednih proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede radi na Nacionalnom pčelarskom programu na provedbenom pravilniku i on će najkasnije tijekom ožujka biti odobren. Nacionalni pčelarski program u svojih 8 mjera omogućit će pčelarima, njihovim udrugama, Pčelarskom savezu, ali i znanstvenim institucijama na godišnjoj razini 2,25 milijuna eura EU potpore koje će Ministarstvo poljoprivrede putem provedbenih agencija plasirati na teren kako bi naša proizvodnja meda i ostalih pčelarskih proizvoda bila što konkurentnija. Ne možemo pobjeći od činjenice da od ulaska Hrvatske u EU imamo povećani uvoz meda, ali Ministarstvo poljoprivrede će svojim mjerama uz Nacionalni pčelarski program promovirati hrvatski med i ostale hrvatske pčelarske proizvode kako bi bili konkurentni, izjavio je Tugomir Majdak, izaslanik ministra poljoprivrede i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

( foto-raport 1. dio)

 

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad