25. Terezijana otvorena izložbom “Raskoš carskih salona – Sisi, zaustavljena ljepota jednog vremena!” (II dio)

25. Terezijana otvorena izložbom “Raskoš carskih salona – Sisi, zaustavljena ljepota jednog vremena!

25. jubilarna Terezijana, jedna od najvećih kulturno-povijesnih manifestacija u ovom dijelu Hrvatske, svečano je otvorena izložbom u Gradskom muzeju Bjelovar pod nazivom “Raskoš carskih salona – Sisi, zaustavljena ljepota jednog vremena!”. Uz gradonačelnika Darija Hrebaka i direktoricu Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar Anu Kelek, kao predstavnike organizatora, na svečanom otvorenju Terezijane, između ostalih, sudjelovali su: Nj. E. dr.sc. Mladen Andrlić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj, Nj. E. dr. Josef Markus Wuketich, veleposlanik Republike Austrije u RH, János Dezső¸ izaslanik veleposlanika Mađarske u Republici Hrvatskoj, dr. György Gémesi, gradonačelnik Grada Gödöllő, Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije sa zamjenicom Marijom Jungić, Vladimir Bilek, saborski zastupnik te još mnogi drugi uvaženi gosti koji nam, nadam se, neće zamjeriti što ih nismo spomenuli.

Kristina Turković pozdravlja uvažene goste

Milan Pavlović: -Izložba nas neće ostati ravnodušnim!

Ana Kelek: -Raduje me što se na temeljima . . .

Dario Hrebak: -Ovo je bio izazov za sve nas!

Marko Marušić: -Terezijana predstavlja nešto posebno!

János Dezső: -Postala je prava kultna ličnost!

Nj. E. dr. Josef Markus Wuketich: -To je duh ovog prostora!

Nj. E. dr.sc. Mladen Andrlić: -Ovo je svjedočenje o kontinuitetu umreženosti u . . .

Bjelovarski trio: Vanda Novoselec, Vedran Milić i Viktor Ključarić

 

 

“Raskoš carskih salona – Sisi, zaustavljena ljepota jednog vremena!

“Raskoš carskih salona – Sisi, zaustavljena ljepota jednog vremena!” naziv je unikatne izložbe u Gradskom muzeju Bjelovar koja prikazuje svu raskoš carskih salona i bogatstvo vremena u kojem je živjela kraljica SisiElizabeta Austrijska. Čak šesnaest replika raskošnih haljina stiglo je iz susjedne prijateljske Mađarske a koje je ustupila obitelj Czedly, specijalno za Terezijanu. Zanimljivo je da se replika haljine koju je Elizabeta Austrijska nosila na svojoj krunidbi izrađivala, zamislite: punih pet godina! (Sama haljina šivana je jednu godinu!). Replika haljine teži “samo” 18 kg, dok je originalna bila teška punih 25 kg jer su ukrasi bili šivani srebrnim koncem te su u nju bili ušiveni i pravi dijamanti. Vrijednost materijala i Swarovski kristala od kojih je izrađena procjenjuje se na čak 220.000 kuna! Uz prekopredivnih šesnaest haljina, izložen je i porculan te kraljičin namještaj i brojni drugi uporabni predmeti iz tog doba. Izložba će biti otvorena do 11. srpnja i preporučamo vam ju pogledati!

Pogledajte i 1. dio na https://postpress.com.hr/vijesti/25-terezijana-otvorena-izlozbom-raskos-carskih-salona-sisi-zaustavljena-ljepota-jednog-vremena/

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad