30. obljetnica osnutka A-satnije

30. obljetnica osnutka A-satnije

Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije danas je prisustvovao 30. obljetnici osnutka A satnije, prve satnije ZNG-a na području Bjelovara, te je ujedno bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Povodom 30. godina od osnutka postrojbe  A satnije, prve satnije ZNG-a na području Bjelovara, danas su pripadnici Kluba A-satnije odali počast svim poginulim braniteljima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Trgu Eugena Kvaternika, u parku ispred Spomenika palim hrvatskim braniteljima. Nakon polaganja vijenaca održana je misa zadušnica u šatoru koji je postavljen u dvorištu bjelovarske Katedrale.

Postrojba A-satnije Zbora narodne garde osnovana je 10. lipnja 1991. godine kao prva profesionalna postrojba Hrvatske vojske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Sastavljena je bila od dragovoljaca iz Bjelovara i okolice. A-satnija ZNG bila je kasnije u sastavu 105. brigade Hrvatske vojske. Bila je to prva postrojba Hrvatske vojske koja je, uz policiju, poslana na ratište u zapadnu Slavoniju. Osamnaest njenih pripadnika su prve masovne žrtve srbo-četničkih agresora u selu Kusonje, 8. rujna 1991. godine. Tijekom Domovinskog rata A-satnija je prošla brojne bitke na zapadnoslavonskom, istočnoslavenskom ratištu i diljem naše Domovine. 46 pripadnika A-satnije položilo je svoj život za slobodnu Hrvatsku.

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad