55. PICOKIJADA od 23. do 25. lipnja

Najavljena ovogodišnja “Picokijada”

Prije nekoliko dana posjetili smo Đurđevac koji je poznat i kao grad Picoka, a to kako bismo razgovarali s Mariom Fučekom – direktorom đurđevačke Turističke zajednice. On nas je kratko upoznao s programom nadolazeće manifestacije „Picokijada“ koja će se tradicionalno održati od 23. do 25. lipnja s tim što će već i prije navedenih dana svi posjetitelji moći uživati u raznim događanjima. Dakle, lipanj bi se mogao nazvati mjesecom Picokijade, a sada pročitajte što nam je Fuček kazao.

–Pripreme za jednu od najvećih i najstarijih manifestacija kontinentalne Hrvatske su u punom jeku što zapravo znači je do nje ostalo još tek nekoliko tjedana. Zbijaju se redovi, priprema se obrana od Osmanlijske prijetnje, a pripremljeno je preko 40 raznih priredbi. Dakle, program će biti raskošan što ćemo prezentirati i na konferenciji za novinare s tim da naglasak stavljamo na njegovanje povijesne i kulturne baštine. Centralni dio će svakako biti legenda o Picokima što je najmasovnija hrvatska predstava koja će se ponovo, po 55. put održati ispred drevnih zidina našega staroga grada. Shodno tome, dolaze nam brojne hrvatske, ali i povijesne postrojbe iz susjednih nam zemalja koje će svojim kostimima i vještinama doprinijeti cjelokupnoj priči.

Krešimir Dolenčić – majstor spektakla o kojem ne moramo puno pričati, inače naš Đurđevčanin će i ove godine biti režiser. Važno je reći da ćemo napraviti facelifting, odnosno, režijski, scenaristički te produkcijski ponešto izmijeniti, kako bi sve bilo još raskošnije negoli prijašnjih godina. Tom prilikom očekujemo 10 tisuća posjetitelja i želja nam je da svi zajedno uživamo u još jednom oživljavanju povijesti. Zapravo, jednom filmu uživo. Nadalje, kako sam već spomenuo, Picoki nisu pripremili samo tu već i niz drugih priredbi koje njeguju tradicijsku i gastronomsku baštinu ovoga kraja. Tako je još jedan veliki događaj povorka aranžiranih kola gdje brojni mjesni odbori te udruge prikazuju način življenja kakvog u današnje vrijeme nema.

Posjetitelji se na taj način mogu prisjetiti svoje mladosti, a naravno, lijepo je za vidjeti jer se njeguje tradicija. Ujedno je jako zabavno, dok, kada je riječ o gastro ponudi, tu će biti žene iz pedesetak udruga koje će predstaviti pogače, zlevanke, prkačiće te mnoge druge starinske slastice. Stoga, riječ je o najslađem događanju naše manifestacije gdje se izlaže na tone kolača i posjetitelji vrlo rado dolaze kako bi zadovoljili svoja nepca. Isto tako, kuhat će se i starinska jela koja će se svakodnevno ocjenjivati nakon čega će ih naši posjetitelji moći kušati. Dakle, to je još jedan dokaz da nitko neće ostati niti gladan niti žedan, a bit će tu i koncertnih atrakcija. Nastupit će: Pravila Igre, Vatrogasci, Halid Bešlić, Prljavo Kazalište, ali i niz drugih tamburaških sastava. Upravo tim tamburaškim sastavima stavljamo još jedan naglasak na kulturnu baštinu, odnosno našu tradicionalnu podravsku glazbu.

Također, na manifestaciju se vraća i nogometna utakmica debeli i guravi koja je dugi niz prijašnjih godina bila njen sastavni dio. Tu su i večeri folklora, večeri ženskih vokalnih ansambala, večeri puhačke glazbe, ali i mala Picokijada gdje od malih nogu odgajamo svoju djecu da štuju baštinu podravskog kraja. Baš poput starijih, i ona našu legendu uprizoruju s velikim žarom te bih rekao da su svi dobrodošli. Želja nam je da svi koji u danima Picokijade posjete Đurđevac uživaju, pronađu nešto za sebe i da uspijemo zadovoljiti svačiji ukus. Dođite u Đurđevac, neće vam biti žao – zaključio je Fuček.

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad