*

merry christmas

happy

77. obljetnica

U Donjim Mostima

 

77. obljetnica

U mjestu Donji Mosti na području Općine Kapela obilježena je sedamdeset i sedma obljetnica stradavanja prešućivanih nevinih žrtava Drugog svjetskog rata i poraća.

8. travnja 1941. godine ustankom je srušena jugoslovenska i uspostavljena hrvatska vlast te proglašena Nezavisna država Hrvatska (NDH). U svom pohodu na Bjelovar, II. konjički puk “Car Dušan Silni” iz Virovitice, došavši u selo Donji Mosti (na Veliki četvrtak 10. travnja 1941. godine) pogubio je iz osvete 11 civila, golorukih hrvatskih seljaka, čiji posmrtni ostaci počivaju na groblju u Donjim Mostima. To je ujedno i prvi ratni zločin počinjen petog dana rata i početak krvavog ratnog kola na ovim prostorima, kada su od 8. do 25. travnja, četnici i velikosrbi u Bjelovaru i okolici ubili ukupno 33 Hrvata. Nakon 10. travnja, u tijeku Drugog svjetskog rata u tri sela (Gornji, Donji i Srednji Mosti) broj poginulih se popeo na sedamdeset i jednu žrtvu.

Nakon komemoracije, polaganja vijenaca i paljenja svijeća, brojni okupljeni uputili su se u mimohodu prema župnoj crkvi Svetog Benedikta u Donjim Mostima u kojoj je Svetu misu za duše stradalih za vrijeme 2. Svjetskog rata i poraća, predvodio biskup bjelovarsko-križevački, mons. Vjekoslav Huzjak.

Na sedamdeset i sedmoj obljetnici stradavanja prešućivanih nevinih žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, prvi je govorio Danijel Kovačec, načelnik Općine Kapela.

“Riješimo povijest i krenimo u budućnost!”

ton 399

Anita Blažeković, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru:

“Na mnogim mjestima nedostaju pošteni i odgovorni ljudi!”

ton 400

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara:

“Zločin je zločin i kao takav treba biti sankcioniran . . . Treba prenositi istinu hrvatskog naroda!”

ton 401

Miro Totgergeli, izaslanik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik:

Istina uvijek pobjeđuje!”

ton 402

Tomo Medved, izaslanik predsjednika vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja:

Odnos prema žrtvi svakog civila je ispit savjesti svakoga od nas i dužnost je svih nas štititi dostojanstvo svih žrtava!”

ton 403 “

Damir Bajs, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i bjelovarsko-bilogorski župan:

Taj trenutak u povijesti još uvijek nije obilježen na pravi način, nije zapisan u povijesnim knjigama,. . .”

ton 404

Klapa SVETI MATEJ izvela je skladbe “Bilogora” i “Braniteljima Bilogore”:

ton 405 i 406

Foto-raport:

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad