BJELOVARSKI KVARGL
25. HRVATSKI PROIZVOD ZAŠTIĆENOG NAZIVA U EUROPI
Prije nekoliko dana Grad Bjelovar dobio je obavijest kako je tradicionalni sir našega kraja pod nazivom Bjelovarski kvargl dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Objavila je to Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 21. veljače 2020., a danas je održana i konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Dario Hrebak i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Sonja Novak, iznijeli detalje cijeloga postupka koji traje godinama. Da bi se stvorili uvjeti za zaštitu proizvoda, sve je počelo još 2006. godine, istaknula je pročelnica, kada je osnovana prva udruga proizvođača sira u Hrvatskoj – „Bjelovarski kvargl“. Nakon niza procedura, prijava za dobivanje zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla izvršena je 2017. godine, a potvrda da je Bjelovarski kvargl drugi sir u Hrvatskoj i 25. hrvatski proizvod s tom oznakom stigla je tek sada. Važno je reći da je sir Bjelovarski kvargl definiran kao proizvod dobiven od svježeg kravljeg sira, koji se nakon postupka ocjeđivanja miješa sa soli, mljevenom crvenom paprikom te oblikuje u male šiljate stošce koji se potom suše i dime. Taj sir proizvodi se na tradicionalan način, isključivo ručnom obradom. Dobivanje zaštite, istaknuo je gradonačelnik, izuzetno je važan preduvjet za poticanje proizvodnje te je pred Gradom i proizvođačima trenutačno velik posao. Za Grad Bjelovar, kaže pročelnica Novak, to je nova dodana vrijednost sira, što znači i bolju zaradu postojećim sirarima, ali i onima koji će se tek odlučiti na takvu proizvodnju, potencijalno otvaranje mini-mljekara, specijalizacija određenog broja obiteljskih gospodarstava za izradu kvargla, njegovo pojavljivanje na policama trgovina i, u konačnici, kao gastro suvenir u kontinentalnom turizmu. Inače, povijesne činjenice govore da je kvargl u bjelovarski kraj došao između 1765. i 1787. austrijskom, a vjerojatno i češkom (moravskom) imigracijom za vrijeme Vojne krajine, kada je Bjelovar bio sjedište Varaždinskog generalata.