Nakon više od 30 godina ponovno gurmanski hit:
Bjelovarski majburger!
Prvo svojim mirisom a onda i okusom, Bjelovarski majburger izmamio je na stotine mladih i nešto starijih Bjelovarčana da izađu iz svojih domova i da (neki po prvi put a neki da se prisjete) i kušaju staru recepturu gurmanskog hita osamdesetih godina prošlog stoljeća. Sada, u ponovljenom izdanju, proslavljenog svjetskog kuhara, Branka Ognjenovića. Nekada se majburger proizvodio (i izvozio!) u jednoj od najboljih mesnih industrija tadašnje države, “5. MAJ, Mesna industrija “Bilogora”.
(“Usprkos stagnaciji i opadanju ukupnog broja stoke, proizvodnja svježeg mesa bila je u stalnom porastu. Najveći proizvođači, odnosno uzgajivači stoke, bili su upravo na ovoj našoj, bilogorsko-podravskoj regiji” – pisao sam tada i objavio u Večernjem listu.)
„Volim ljude i sretan sam kad ih mogu uveseljavati hranom!“
Evo što je za portal POST izjavio Branko Ognjenović: – Ugodno sam iznenađen, a posebno sretan što sam ponovno u Bjelovaru i što je riječ o proizvodu koji me vraća u mladost, u dane 80-tih kada je zapravo i počela proizvodnja majburgera. Vrlo dobro se sjećam tih godina! Želio sam napraviti neku inovaciju u gastronomiji i tada sam (sada pokojnim) gospodinom Vičevićem i 5. majom započeo proizvodnju majburgera. Majburger je dugo godina bio gurmanski hit, brend Bjelovara. Vjerojatno su roditelji djeci prenijeli priču o bjelovarskom majburgeru i danas sam posebno sretan kada vidim toliko mladih ljudi koji su došli probati majburger. Zapravo, da budem iskren, nisam očekivao ovakav odaziv!
“Jedini začin koji se ne može kupiti – jest ljubav!”
(Branko Ognjenović akademik je kulinarstva, nositelj prestižne titule World Master Chef, predavač gastronomije i gastroenologije, osnivač Kulinarskog Studia „Majstor kuhar“. Kao renomirano ime hrvatskog kulinarstva, Branko je „oznaka kvalitete“ za bilo koji gastro event. U svojoj je dugogodišnjoj karijeri kuhao sa velikanima gastronomije, bio izbornik Hrvatske kulinarske reprezentacije, predvodnik ekipa na kulinarskim olimpijadama, sudac na međunarodnim kuharskim natjecanjima, kuhao je za razne predsjednike i političke dužnosnike te za mnoge druge poznate ličnosti. Iako iza sebe ima respektabilnu karijeru, sebe opisuje samo jednom rečenicom: „Volim ljude i sretan sam kad ih mogu uveseljavati hranom!“. Branko o hrani: “Jedini začin koji se ne može kupiti jest ljubav. To je začin s kojim ja najradije kuham.“)
Udruga „Kuhari bez granica – Renato“
Brankov sin Renato preminuo je od srčane aneurizme. Ova humanitarna udruga pomaže djeci koja imaju problema sa srcem. Do sada su 50-ero djece poslali na pregled i pokazalo se koliko je to prijeko potrebno i na kraju i učinkovito.
Meso iz mesnice ŠIKI, pecivo iz pekare PANINI
a krumpiri s Bilogore!
– Sve ono što je Grad Bjelovar činilo poznatim, želimo vratiti u naš grad. To je naš cilj i to smo obećali građanima. Želimo Bjelovaru vratiti ponos i želimo da naš grad bude lokomotiva, a ne samo vagon koji vozi neka druga lokomotiva. Sve ovo ima veze i s bjelovarskim majburgerom jer se već 25 godina se priča da treba vratiti bjelovarski majburger i ništa od toga se do sada nije dogodilo! Ovo danas je degustacija. Ali, idemo dalje i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti. Već slijedeći tjedan bi trebali potpisati ugovor s jednom bjelovarskom mesnicom koja će prodavati meso, jer želimo da majburger bude ono što je nekad bio, a to je radnička hrana, odnosno hrana za sve radnike, a ne ekskluziva. Vidite ove redove, Bjelovarčani su željni nečegacx svoga, nešto što je originalno. Imamo pametne ljude koji znaju raditi i proizvoditi dobru hranu. Stoga smo odlučili pokloniti preko tisuću majburgera. Simboličnih 10 kuna (koje građani izdvajaju) ide u humanitarne svrhe. Što se tiče bjelovarskog majburgera, Grad je za to, kao što je i Bjelovarski doručak, jer to su dva proizvoda koja znače ovom gradu i nastavit ćemo to razvijati i dalje! Uz sve to imamo i bjelovarsko pivo. To je ono što želimo, a to je potpuni bjelovarski jelovnik. Imamo ljude koji su sposobni i koji proizvode kvalitetne proizvode. Na nama je da ih prepoznamo i da im omogućimo da sve to razviju, a cilj je spojiti plavo i zeleno o čemu su sve ove godine pričali političari, a nikad to nisu napravili. To je naša ideja i naš cilj!, izjavio je za POST Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.
“Sve je moguće ako se potrudite!”
– Pričalo se da je to nemoguće napraviti, odnosno imati domaće proizvode na našem stolu. Kao što vidite, sve je moguće ako se potrudite! Sada je Bjelovarski doručak u vrtićima i školama. Od jučer je u nekim restoranima. Ali, to nije kraj! Radimo i dalje i ne želimo odustati. Time šaljemo jednu jasnu poruku da naši poljoprivrednici i naši proizvođači iz ovog kraja mogu uspjeti. I Grad Bjelovar im u tome mora pomoći. Što se tiče bjelovarskog majburgera, vizualni identitet je napravljen, idemo korak po korak. Ne želim se razmetati izjavama. Radimo na tome i želimo da naši građani budu zadovoljni!, završio je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.
Krajem mjeseca kreće proizvodnja MAJBURGERA!
– Krajem mjeseca kreće proizvodnja MAJBURGERA, rekao nam je Ivica Šikač, direktor T.K. ŠIKAČ d.o.o. u čijem je sastavu i mesnica ŠIKI (s tradicijom dužom od 2o godina), gdje će se proizvoditi bjelovarski majburger.