DAN CRNE VRPCE

Liberali – HSLS

[DAN CRNE VRPCE ?]

Danas, na godišnjicu Ribbentrop-Molotov pakta o nenapadanju i prijateljstvu između nacističke Njemačke i Sovjetskog saveza, obilježava se Europski dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

HSLS, kao prva politička stranka u Hrvatskoj koja je osudila i fašistički i komunistički totalitarizam, podsjeća na članak 21. Rezolucije Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, u kojemu se navodi svrha obilježavanja ovog dana, odnosno naglašava da bi

? ‘tragična prošlost Europe i dalje trebala služiti kao moralna i politička inspiracija za suočavanje s izazovima današnjice, uključujući borbu za pravedniji svijet, stvarajući tako otvorena i tolerantna društva i zajednice koje prihvaćaju etničke, vjerske i seksualne manjine i primjenjujući europske vrijednosti na sve’.

Svakodnevne i sve brojnije povrede ljudskih prava diljem svijeta trebale bi dodatno osnažiti hrvatska i europska politička nastojanja da svojim djelovanjima budu primjer, ali i jamac univerzalnosti ljudskih prava, utemeljenih na slobodi, dostojanstvu i ravnopravnosti svih ljudskih bića.

Naposljetku, to nije isključivo politička, nego i univerzalna moralna obveza, a u trenutačnim svjetskim okolnostima, u kojima autoritarni trendovi sve više jačaju, osobito je važno učvrstiti ulogu slobode pojedinaca kao osnovne niti vodilje svake politike i, uopće, svakog djelovanja.

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad