DEMOKRATI: Ministar Krstičević mora otići!

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Ministar Krstičević mora otići

jer je ozbiljno narušen

ugled Republike Hrvatske

Zagreb, 7. siječnja 2019. – Ministar obrane Damir Krstičević mora dati neopozivu ostavku zbog propalog natječaja nabave borbenih zrakoplova i narušavanja međunarodnog ugleda Republike Hrvatske, a ukoliko to ne učini pozivamo predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da ministra obrane odmah smijeni s dužnosti.

Nakon što je ministar mjesecima uvjeravao hrvatsku javnost kako je Hrvatska sklopila posao stoljeća odlučivši se od Izraela kupiti rabljene borbene zrakoplove, danas je jasno da se zapravo radi o prijevari stoljeća koja se mogla izbjeći da su sve državne institucije odgovorno i savjesno radile svoj posao. Imajući u vidu informaciju da je SAD na vrijeme upozorio predsjednicu Republike Hrvatske kako Izrael nema potrebna odobrenja za prodaju aviona, otvoreno je nekoliko pitanja na koja hrvatska javnost mora dobiti odgovore:

  1. Jesu li Vlada i ministar Krstičević znali za upozorenje SAD-a koje je dobila Predsjednica RH? Ako jesu, zašto nisu ništa poduzeli da se izbjegne sklapanje za Hrvatsku štetnog ugovora? Ako nisu znali, znači li to da ne postoji Ustavom propisana suradnju između Vlade RH i Predsjednice RH na području obrane i nacionalne sigurnosti?
  2. Hoće li Izrael platiti Hrvatskoj odštetu zbog propalog natječaja i odgovornosti druge strane kao što je to običaj kod svakog ugovora? Postoji li takva klauzula u ugovoru i ako postoji koliki je iznos odštete? Ako ne postoji, zašto je Hrvatska prihvatila ugovor bez takve klauzule?

Napominjemo kako cijeli posao nabave borbenih zrakoplova vrijedan preko pola milijarde eura i da se ovakvim ishodom Hrvatsku dovelo u sramotan položaj pred međunarodnom zajednicom, te je otvorena sumnja u transparentnost i zakonitost procedure nabave zrakoplova. Već samo te činjenice dovoljan su razlog da ministar obrane podnese ostavku. Tražimo da pokaže minimum poštovanja prema građanima jer sve manje od ostavke je vrijeđanje hrvatskih građana koji su mjesecima bili uvjeravani da nabava borbenih zrakoplova teče bez problema.

Srdačno,

Bartol Šimunić, tajnik

tajnik@demokrati.hr

tel: 0915530566

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad