dr. Ali Allouch: “Sve se odvija kako treba!”

ENERGETSKOM OBNOVOM OPĆE BOLNICE BJELOVAR I STOMATOLOGIJE  (NAJVRJEDNIJIM PROJEKTOM NA PODRUČJU GRADA BJELOVARA) – DO KVALITETNIJE ZDRAVSTVENE USLUGE ZA NAŠE SUGRAĐANE!

 

Bjelovarsko-bilogorska županija druga je Županija u Hrvatskoj po povlačenju sredstava za energetsku obnovu iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Riječ je o 50 projekata energetske obnove školskih zgrada i zdravstvenih ustanova ukupne vrijednosti dvjestotinjak milijuna kuna.

I dok su neki od tih projekata već završeni, na drugima su radovi u tijeku, a neke od njih energetska obnova tek očekuje. Uspješna suradnja s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavljena je i na trenutno najvrjednijem projektu na području grada Bjelovara – energetskoj obnovi Opće bolnice Bjelovar i Stomatologije.

Investicija je to vrijedna 6,5 milijuna kuna, a radove je prilikom današnjeg posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji obišao direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš u pratnji župana Damira Bajsa i dr. Ali Alloucha, ravnatelja Opće bolnice Bjelovar.

“Više nam neće na dežurstvima puhati kroz zatvorene prozore!”

„Radovi će uvelike doprinijeti smanjenju troškova grijanja i svega ostaloga. Također, poboljšati će se i kvaliteta uvjeta rada za sve zaposlenike. Što se samih radova tiče, prilagodili smo se i sve ide normalno svojim tijekom. Više nam neće na dežurstvima puhati kroz zatvorene prozore!”, izjavio je dr.med. Tomislav Šimek, specijalist ginekologije i opstetricije u Općoj bolnici Bjelovar.

Možda i prije roka! 

„Pripremni radovi su prošli. Krenuli smo s ovojnicom. Radovi se odvijaju dobrom dinamikom i vjerujemo da ćemo i prije roka biti gotovi“, izjavio je Danijel Jukić, direktor tvrtke JUKIĆ-DAM iz Otoka kod Sinja.

“Sve se odvija kako treba!”

„Radovi su krenuli na vrijeme i jako smo zadovoljni njihovim napretkom. Za sada nismo imali poteškoća i sve se odvija kako treba“, naglasio je dr. Ali Allouch, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar.

“Imati ćemo i energetsku uštedu od najmanje 60%!”

„Kada govorimo o županijskim projektima, oko 300 milijuna kuna ulaganja će biti na području grada Bjelovara. Jedan od niza projekata vezanih uz zdravstvo je i obnova zgrade kako Opće bolnice tako i Stomatologije. Značajan je to projekt za sve one koji ovdje žive i rade!  Podići će se standard u zdravstvu, a imat ćemo i energetsku uštedu od najmanje 60%. No, ono što je možda još važnije, iskoristit ćemo tu šansu da, kada govorimo o ovako važnim zdravstvenim objektima, da još dopunskim sredstvima riješimo sve što je preostalo kako bi zgrada, koja 40 godina nije obnavljana, dobila novi sjaj, novi standard i novu kvalitetu“, istaknuo je župan Damir Bajs prilikom obilaska radova.

“Ova će bolnica vrlo brzo zasjati u punom sjaju!“

„Dolazim ovdje često jer imate izuzetno puno projekata. Ovdje je pedesetak projekata vrijednih 200 milijuna kuna. To je zasigurno dobar razlog jer vi ste jedna od najaktivnijih Županija, druga u Hrvatskoj po broju projekata i količini sredstava koje ste izdvojili u javno zdravstvo. Već preko 2000 učenika ide u škole koje su energetski obnovljene. To sve znači da kvalitetno radite, da znate napraviti projekt i da ti projekti imaju glavu i rep. A to znači da na ovom objektu nemate korekcije. To je najbitnija stvar jer kada dobijete sredstva do same realizacije je još dug put, a ovdje je ekipa u Županiji, na čelu sa županom Bajsom pokazala da zna projekt izvesti do kraja bez da se dogodi korekcija.  Vjerujem da će ova bolnica vrlo brzo zasjati u punom sjaju“, rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Podsjetimo, financiranje je osigurano  na način da je potpisan ugovor o sufinanciranju projekta s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 5 milijuna kuna temeljem europskih sredstava. 2,6 milijuna kuna osigurano je iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Projekt podrazumijeva kompletnu energetsku obnovu zgrade bolnice u kojoj se nalaze Ginekologija, ambulante Opće medicine, Dispanzer za žene i popratni odjeli te obnovu zgrade Stomatologije.

Obnova navedenih zgrada između ostalog donosi izmjenu stolarije, postavljanje nove termo ovojnice te izmjenu krovišta. Završetkom radova zgrade bolnice i Stomatologije izgledati će kao nove, a energetska ušteda će biti i do 70%.

Druga je to po vrijednosti investicija u Opću bolnicu Bjelovar, nakon gradnje nove zgrade bolnice vrijedne 165 milijuna kuna. Slobodno možemo reći kako su u Općoj bolnici Bjelovar u tijeku velike građevinske investicije koje ne samo da će promijeniti vizure bolnice, već osigurati novi standard i uvjete liječenja prilagođene vremenu u kojemu živimo.

Bjelovarsko-bilogorska županija sa svojim ustanovama trenutno ima ugovoreno 600 milijuna kuna europskih projekata. Od toga gotovo polovica sredstava, dakle 300 milijuna kuna, uložit će se na području grada Bjelovara.

Osim gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar treba istaknuti i energetsku obnovu Doma za starije osobe Bjelovar te projekte u školstvu poput gradnje nove zgrade Glazbene škole Vatroslav Lisinski te Centar kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar. Županijski su to projekti koji će doprinijeti podizanju kvalitete javne usluge, u ovom slučaju zdravstva i školstva. (bbz.hr)

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad