KREĆE DOGRADNJA OŠ VELIKO TROJSTVO I GRADNJA DJEČJEG VRTIĆA PROJEKT VRIJEDAN 14 MILIJUNA KUNA

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac i načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić svečano su obilježili početak radova na projektu „Rekonstrukcija i dogradnja Osnovne škole s dodatnim učionicama, dječjim vrtićom i jaslicama, kuhinjom i pratećim sadržajima“ u Velikom Trojstvu.


KREĆE DOGRADNJA OŠ VELIKO TROJSTVO I GRADNJA DJEČJEG VRTIĆA PROJEKT VRIJEDAN 14 MILIJUNA KUNA

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerskom odnosu provodi niz projekata sa svojim općinama i gradovima. Jedan od projekata je i dogradnja Osnovne škole u Velikom Trojstvu te gradnja vrtića projekt ukupno vrijedan 14 milijuna kuna koji se financira europskim novcem te sredstvima Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Veliko Trojstvo.

Općina Veliko Trojstvo putem europskih sredstava osigurala je 7,2 milijuna kuna za projekt gradnje vrtića, odnosno maksimalnih 100% sredstva koliko se moglo ostvariti na natječaju Ruralnog razvoja putem Ministarstva poljoprivrede.

Bjelovarsko-bilogorska županija iz vlastitih sredstava financira dogradnju Osnovne škole Veliko Trojstvo s 5 milijuna kuna, a Općina Veliko Trojstvo financira projekt s 2 milijuna kuna. Time je zatvorena financijska konstrukcija od 14 milijuna kuna i najveći projekt na području Općine Veliko Trojstvo kreće u gradnju.
Projektom će se rekonstruirati i dograditi Osnovna škola s dodatnim učionicama i pomoćnim prostorijama, te izgraditi dječji vrtić s jaslicama (dvije vrtićke grupe po 20 djece starije od 3 godine i jednu jasličku grupu za 12 djece), ukupno vrtić za 52 djece.
Veličina postojeće građevine Osnovne škole je 1.968,12 m2. Rekonstrukcijom školske zgrade doći će do rušenja stražnjeg prizemnog dijela škole u kojemu se nalaze radionice i spremišta, a izvesti će se novi otvori, pregradni zidovi i ojačat će se postojeća konstrukcija, a rekonstruirat će se 191,25 m2 građevinske bruto površine.
Dogradnja se izvodi sa sjeverne i zapadne strane postojećeg objekta sve do postojeće sportske dvorane koja se spaja hodnikom do škole. Dogradit će se 1.528,49 m2 građevinske bruto površine. Projektom će Osnovna škola dobiti 5 učionica, 2 kabineta, nove sanitarne čvorove, sanitarni čvor za invalide i podiznu platformu za invalide, polivalentnu dvoranu i prostorije za domara i spremište, ukupno novog rekonstruiranog i dograđenog prostora 849,34 m2. Na dječji vrtić odnosi se 767,51 m2 a sastoji se od dnevnih boravaka za vrtić i jaslice, garderoba, kancelarija, sanitarnih prostorija i izolacija, spremišta, praonice i kuhinje.
Inače, Osnovnu školu Veliko Trojstvo trenutno pohađa 241 učenik, zajedno s područnim školama dok matična škola ima 188 učenika. Kako za njih tako i za nastavnike i ostale zaposlenike škole realizacija ovoga projekta doprinijet će poboljšanju kvalitete nastave, omogućit će jednosmjenski rad i općenito bolji standard školovanja.

Izgradnjom vrtića omogućit će se novi standard za najmlađe mještane općine koji sada pohađaju vrtiće na području grada Bjelovara, a sada će imati vrtić u svojoj općini što će uvelike olakšati svakodnevni život njihovim roditeljima.

„Zahvaljujući ovom projektu mi ćemo imati zaista preduvjete da stvaramo jednu pravu suvremenu školu – školu 21. stoljeća koja će osigurati našim učenicima daleko višu kvalitetu odgoja i obrazovanja“, naglasila je ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo Sanja Vranješević zahvaljujući Županiji i županu Bajsu na potpori u financiranju spomenutog projekta.

„Starije dijete pohađa ovdje školu. Veselimo se ovoj nadogradnji jako, jer su oni, odnosno dio učenika bio odvojen od škole i učenici se vesela sada svemu i novim učionicama i novoj kuhinji, dakle kompletno novo sve.  Imam i trogodišnje dijete i veselimo se što će ovdje biti i vrtić tako da moje dijete ovdje može pohađati vrtić i ne mora ići u Bjelovar što je veliko olakšanje“, rekla je Antonija Đuranec stanovnica Velikog Trojstva i članica Vijeća roditelja OŠ Veliko Trojstvo.

„Veseli me što unazad par godina mlade obitelji sve više dolaze ovdje živjeti i usudila bih se reći Veliko Trojstvo je kao jedan mali gradić. Sretna sam i ponosna što će škola dobiti ovu dogradnju i dječji vrtić i to će biti škola kakvu zaista zaslužuju, što kaže naša ravnateljica škola 21. stoljeća. Nama će to uvelike pomoći u boljoj organizaciji rada, jer će djeca pod istim krovom koristiti i dvoranu i školsku kuhinju. Neće više biti pomoćnih zgrada i učionica van škole, sve će biti pod istim krovom“, rekla je Ivana Anđić predstavnica Školskog odbora OŠ Veliko Trojstvo.

„U ovom trenutku tridesetpetero djece ide u bjelovarske vrtiće. Mi to sufinanciramo s tisuću kuna po djetetu nekoliko godina. Mi smo bili svjesni da to moramo, isto kao što smo svjesni da ćemo naš vrtić morati još više plaćati, a u ovom trenutku mi to i možemo. Ja se nadam da ćemo se za godinu dana naći ovdje na završetku radova i da ćemo imati novi vrtić i novu nadograđenu školu“, naglasio je načelnik Ivan Kovačić zahvalivši Županiji i županu Bajsu na pomoći, partnerskom odnosu i sufinanciranju projekta.

„Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije ima dvije linije financiranja jedno su europski fondovi koje maksimalno potičemo i osvještavamo kako naše Gradove, Općine i Županije tako i poljoprivrednike, poduzetnike i sve zainteresirane da ih koriste, a imamo i nacionalne fondove. Sve to ide na korist razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave“, naglasio je Velimir Žunac državni tajnik i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

„Ovaj projekt pokazuje da partnerstvo i suradnja su bitni kako nas u županiji, tako i nas s Ministarstvima. U ovom jednom projektu gdje smo se svi okupili dogovorili smo se da idu zajedno i dogradnja škole i gradnja vrtića. Projekt je to vrijedan 14 milijuna kuna, a time dobivamo jedan novi standard, standard za ljude ovoga kraja. To znači da će oko 180 učenika imati jednosmjensku nastavu, imati standard školstva u smislu 21. stoljeća. Ono što je posebno dobro da će u jednom zajedničkom projektu biti i zajedničke mogućnosti. Recimo sama kuhinja koja će raditi i za vrtić i za školu. Ono što me posebno veseli je povećani broj djece na ovom području, potreba za vrtićom i takvi zajednički projekti sigurno su put za budućnost, jer bez standarda za naše stanovnike nema ni budućnosti,“ naglasio je župan Damir Bajs u Velikom Trojstvu.

„U ovoj županiji mi smo ugovorili projekata od 800 milijuna kuna što je čini jednom od najvećih korisnika programa Ruralnog razvoja. Ono čime se još bavimo i u čemu je ova županija posebno dobra jesu mjere koje se odnose na poboljšanje temeljnih usluga u ruralnom prostoru i poboljšanje komunalne i društvene infrastrukture. Takav jedan projekt je i ovaj ovdje posebno vrijedan i interesantan zato što je integriran i što obuhvaća i Osnovnu školu i vrtić u sklopu kojega dio financira i Ministarstvo poljoprivrede iz mjera Ruralnog razvoja“, istaknula je Marija Vučković ministrica poljoprivrede.

  Galerija fotografija – klikni na sliku za povećanje

Autor: admin

Podijeli ovaj članak
468 ad