U Zrinskom Topolovcu je u subotu, 30. lipnja, održan Izbor najuzornije seoske žene BBŽ 2024. godine. Žiri u sastavu: župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, potpredsjednica Udruge seoskih žena BBŽ Marija Knežić, pomoćnik pročelnika Službe ureda župana Darko Marčinković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu BBŽ Zlatko Pavičić, načelnica Općine Zrinski Topolovac Jasna Mikles Horvat, najuzornija seoska žena BBŽ za 2014. godinu Jasna Kovačević i predsjednica Udruge seoskih žena BBŽ Valentina Smiljanović nije imao lagan posao jer je trebalo od prijavljenih odabrati onu najbolju. Na natjecanje su se prijavile Jasmina Bačak, Kristina Oslovar, Marina Risek, Josipa Trgovac i Mirjana Živko.

Nakon što su se sve kandidatkinje predstavile, žiri je odlučio da Nagradu za očuvanje kulturne baštine i tradicije sela dobije Kristina Oslovar. Nagrada za najljepše uređeni stol dodijeljena je Mirjani Živko. Za drugu pratilju izabrana je Jasmina Bačak, prvu Josipa Trgovac, dok je za najuzorniju seosku ženu BBŽ proglašena Marina Risek iz Domankuša.

Marina Risek

Marina Risek rođena je 8. prosinca 1984. godine u Bjelovaru. Završila je Tekstilnu školu, smjer krojač. Udana je i majka troje djece, o čijim školskim obavezama i izvannastavnim aktivnostima svakodnevno brine. Na imanju ima dva Obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG). Ono koje se bavi stočarstvom vodi svekrva, dok se drugo bavi ratarstvom. Kao obitelj si svi pomažu i funkcioniraju složno. Na svom imanju također se bavi vinogradarstvom te održava vrt i brine o životinjama. Aktivna je u lokalnoj zajednici kao članica Općinskog vijeća Općine Rovišće. Sa svojom radišnom i marljivom obitelji, Marina Risek živi u mjestu Domankuš u Općini Rovišće.

– Nisam se nadala ovome, hvala svima. Čast mi je što sam proglašena najuzornijom seoskom ženom Bjelovarsko-bilogorske županije, kazala je Marina Risek nakon proglašenja.

Domaćin izbora bila je Općina Zrinski Topolovac, iz koje je bila zadnja izabrana najuzornija seoska žena BBŽ iz 2014. godine. Prema običaju, domaćin idućeg izbora bit će Općina Rovišće, dok su sada pred novoizabranom najuzornijom županijskom seoskom ženom pripreme za državni izbor koji će biti u Zadarskoj županiji u listopadu.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić naglasio je da su sve žene koje su sudjelovale u izboru pobjednice i svima trebaju biti uzor jer svaka od njih drži ne tri, već sva četiri ćoška u kući.

– Sve su one ponos svih nas, naglasio je župan Marušić i pobjednici poželio da dostojno predstavi Bjelovarsko-bilogorsku županiju na izboru za najuzorniju seosku ženu Hrvatske. (Tekst: Vesna Ruklić; snimio: Željko Košić, SUPER PORTAL)