Na današnji dan umro je Robert Ludlum

MIAMI – Robert Ludlum, plodan autor romana “Nasljedstvo Scarlattija” i drugih složenih špijunskih trilera, koji su redovito zauzimali vrhove lista bestselera, umro je 12.ožujka 2001. u Naplesu (Florida), nakon teškog srčanog udara. Ludlum, majstor hladnoratovskog špijunskog žanra, čiji su romani prodani u više od 220 milijuna primjeraka u 40 zemalja i na 32 jezika, bio  je podvrgnut operaciji srca i činilo se da se dobro oporavlja sve do srčanog udara.

Rođen u New Yorku 25. svibnja 1927., Ludlum je radio kao glumac i kazališni producent 20 godina, prije nego se okrenuo špijunskom romanu pišući za zabavu, pitajući se u 40. godini hoće li ikada imati ikakvog uspjeha.

Image result for robert ludlum umro

Njegov prvi roman, “Nasljedstvo Scarlattija” iz 1971. godine, bio je instant hit, a uslijedili su mnogi drugi uključujući “Ostermanov vikend”, “Matlockov dokument”, “Matareški krug”, “Stražu apokalipse” i “Rat blizanaca”. “Bourneov identitet”, objavljen 1980. godine, sprema se za filmsku premijeru u proizvodnji Universal Picturesa krajem ove godine s glumačkom postavom koju predvodi Matt Damon.

U razgovorima Ludlum se često hvalio da mu je kazališno iskustvo pomoglo u osmišljavanju prizora i zapleta kompliciranih knjiga u kojima čitatelj uživa na način na koji bi uživao u dobroj predstavi. Iako ponekad kritiziran da oponaša stilove kolega pisaca Johna Le Carrea Toma Clancyja, Ludlumova popularnost neupitna je i uporište je prodaje aerodromskih knjižara. Steve Ballmer, izvršni direktor Microsofta i jedna od najbogatijih osoba na svijetu, nazvao je Ludluma omiljenim autorom. Ludlumova najnovija knjiga “The Prometheus Deception”, njegov 22. roman, objavljena je prošle godine, a ove se godine našla na listama bestselera New York Timesa, Los Angeles Timesa i Publishers Weeklyja.

Roman je objavio u SAD-u St. Martin’s Press, kojem je Ludlum prešao nakon više od 20 godina vjernosti Bantam Booksu. Ludlum je trebao primati četiri milijuna po knjizi, po izjavi izdavača.

Na hrvatski je prevedena većina Ludlumovih romana, a među njima “Holcroftova pogodba”, “Akvitanska zavjera”, “Ikarov podsjetnik”, “Varka škorpiona”, “Put u Omahu” i “Krik Halidona”.

Autor: admin

Podijeli ovaj članak
468 ad