NAJVIŠE SE MOŽE DOBITI 250.000,00 KN!

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA RASPISALA KREDITNU LINIJU ZA STOČARSKU PROIZVODNJU – 17. POTPORNU MJERU NAMIJENJENU POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA

Nakon što je raspisala kreditnu liniju za proljetnu sjetvu, za kojom ove godine vlada veći interes naših poljoprivrednika nego ikada prije, a nakon toga i javne pozive za još petnaest potpornih namjena za poljoprivrednu proizvodnju, Bjelovarsko-bilogorska županija danas je krenula s još jednom kreditnom linijom za svoje poljoprivredne proizvođače.

Bjelovarsko-bilogorska županija objavila Javni poziv za kreditiranje stočarske proizvodnje
Riječ je o kreditnoj liniji za stočarsku proizvodnju kojom se potiče nabava grla za tov junadi i svinja te nabava rasplodnih junica, ovaca i koza.

Bjelovarsko-bilogorska županija od 2004. godine poljoprivrednicima s područja županije pruža mogućnost povoljnog kreditiranja stočarske proizvodnje uz nižu kamatnu stopu za korisnika kredita, koju subvencionira Županija.

U skladu s tim, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore o suradnji na programu kreditiranja stočarske proizvodnje s predstavnicima pet poslovnih banaka, Privrednom bankom Zagreb, Erste&Steiermärkische bankom, Podravskom bankom, Hrvatskom poštanskom bankom i OTP bankom.

„Erste banka od samog početka, u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, sudjeluje u kreditiranju stočarske proizvodnje. Ova kreditna linija proteže se kroz cijelu godinu. Krediti su zbog male kamatne stope i subvencije Županije trenutno najpovoljniji na tržištu. Klijenti su u vraćanju kredita vrlo redoviti, gotovo da ni nemamo slučajeva da kredit ode u loše plasmane. Većina klijenata zadovoljava uvjete i ne sjećam se kada smo nekoga odbili za ovu vrstu kredita“ rekao je Josip Jurić, direktor Savjetodavnog centra Bjelovar u Erste&Steiermärkische banci.

„Izuzetno cijenim ovu suradnju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i jako sam ponosna što svake godine potpisujemo ugovore. Ova linija kompletno je usklađena s agro rokovima i potrebama naših klijenata. Klijenti su zadovoljni uvjetima. Moram priznati da je ovo jedna od rijetkih branši koja ima najmanje izazova vezanih za tešku naplatu. Drago mi je da je ova linija u cijelosti pomoć našim poljoprivrednicima i drago mi je da sam dio ove priče gdje i moja banka može sudjelovati u razvoju gospodarstva naše regije“, naglasila je Andrea Dokmanović, direktorica Regionalnog centra za gospodarstvo Bjelovar Hrvatske poštanske banke.

Kamatna stopa od strane banke iznosi od 3.65% do 4,00 % godišnje dok je subvencija Županije 1.80 % pa sukladno tome krajnji korisnik-poljoprivrednik snosi kamatu najviše do 2.20 %.

Najniži pojedinačni iznos kredita koji se može odobriti iznosi 36.000,00 kuna, a najviši 250.000,00 kuna.

„U ovom trenutku Bjelovarsko – bilogorska županija ima 17 aktivnih mjera usmjerenih prema našim poljoprivrednicima, zadrugama i tvrtkama koje se bave poljoprivredom. Dobar dio njih vezan je uz stočarstvo, a dio uz ratarstvo. Ipak, najuspješnija mjera je proljetna sjetva, odnosno kreditiranje iste. Već do sada smo primili rekordan broj zahtjeva, njih 209 u vrijednosti 35 milijuna kuna. Mogućnost povoljnog kreditiranja stočarske proizvodnje uz nižu kamatnu stopu za korisnika kredita, sasvim sigurno će olakšati posao stočarima koji se odluče za korištenje mjere. Mi smo i dalje županija koja je vodeća po stočarstvu i proizvodnji mlijeka, ali smo među vodećima i po proizvodnjih mnogi drugih proizvoda, poput gljiva“, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Jedan od korisnika županijske kreditne linije stočarske proizvodnje je i poljoprivrednik Jasmin Komljenović iz Kovačevca koji se bavi tovom junadi, a čije je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo danas obišao župan Damir Bajs.

Osim 60 grla junadi, na imanju poljoprivrednika Komljenovića bave se i uzgojem ratarskih kultura, kukuruza, soje i pšenice.

„Subvencija Županije mi jako puno znači, naravno uz vrlo povoljnu kamatu. U mojem slučaju je to kamata od 3,65 posto u Erste banci i Županija ju sufinancira u visini 1,80 posto. Od županijskih mjera, do sada sam koristio subvenciju za povrat osiguranja kada nam je za 2020. i 2019. godinu Županija vraćala 50 posto iznosa“, rekao je poljoprivrednik Jasmin Komljenović.

„Svaka kuna pomoći je dobrodošla, pogotovo ovako mladim i vrijednim ljudima koji su ostali na selu i bave se poljoprivredom. Jasmin je uključen i u niz drugih društvenih aktivnosti, član je dobrovoljnog vatrogasnog društva i lovačke udruge“, istaknuo je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

Kada je riječ o županijskim poljoprivrednim potpornim mjerama koje su u tijeku svakako treba istaknuti kako je do sada zaprimljen rekordan broj zahtjeva za kreditnu liniju proljetne sjetve, odnosno 209 zahtjeva u ukupnom iznosu 35 milijuna kuna.

Provedbom potpornih mjera Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže svojim poljoprivrednicima, a po broju mjera i osiguranim sredstvima naša županija smjestila se na sam vrh vezan uz bespovratne potpore, ne samo na području županije, već i šire.

„Naša županija je prvenstveno poljoprivredna. Drugi smo po vrijednosti ukupnosti proizvodnje, što se vidi i po isplaćenim državnim poticajima. Tradicionalno smo prepoznati, i kao takvi moramo to i ostati, u stočarskoj proizvodnji. Imamo 17 mjera potpore prema našim poljoprivrednicima. Naš današnji domaćin je mladi poljoprivrednik koji u svom selu vidi nastavak rada OPG-a i svoju budućnost. Ova kreditna linija samo je jedan dio ukupnosti potpore koju možemo i trebamo dati da bi mladi ljudi ostali ovdje i da bi vidjeli svoju budućnost u poljoprivredi naše županije“, naglasio je župan Damir Bajs. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad