OBILJEŽEN MEUĐNARODNI TJEDAN DOJENJA

OBILJEŽEN MEUĐNARODNI TJEDAN DOJENJA

Na najbolji mogući način u Bjelovaru je, u opuštajućoj atmosferi Boho parka, obilježen Međunarodni tjedan dojenja druženjem majki, očeva i njihove djece u organizaciji Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo te Koordinacijskog odbora „Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja“, na čijem je čelu dr. Marija Čatipović.

Obilježavanju Međunarodnog tjedna dojenja koji se ove godine održava pod sloganom „Zaštita dojenja zajednička odgovornost“ pridružio je i župan Marko Marušić.

„Ovo danas mi je najljepši događaj do sada. Srce mi je puno kada vas vidim ovako okupljene i dodatna mi je to motivacija za rad. Maksimalno ću se posvetiti radu za bolju budućnost za našu djecu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji s posebnim naglaskom na provođenje demografskih mjera, ali i pomoći mladim obiteljima“, rekao je župan Marko Marušić.

Pedijatrica dr Marija Čatipović neumorno već četvrt stoljeća radi na promociji dojenja, a rezultati su vidljivi. Dovoljno je reći kako je prije dvadesetak godina u našoj županiji postotak dojenja beba starih mjesec dana bio 60%, a danas iznosi preko 90%, a postotak dojene djece stare 12 mjeseci prije 25 godina iznosio je tek 1.5% dok danas iznosi 30% i više.

„Punih 25 godina ova lokalna zajednica radi na tome. Uvijek volim reći da majčino mlijeko i majčino srce nemaju zamijene. Evo i po ovim najvećim temperaturama djeca koja su isključivo na majčinom mlijeku ne trebaju ništa drugo. U tome i je čarolija. Majčino mlijeko uvijek će biti prilagođeno. Je li vani temperatura 17 stupnjeva ili 37, je li dijete muško ili žensko, je li bolesno ili nije, ima li temperaturu ili ne majčino mlijeko u tijeku 24 sata se mijenja i prilagođava i to ne može ni jedna suvremena industrija dostići“, naglasila je dr. Marija Čatipović.

Koliko je dojenje važno zna i Katarina Marković majka četvero djece od kojih je najmlađa malena Mia.

„Što se tiče doktorice Čatipović i podrške za nas mame to puno znači, jer ponekad mame ne znaju sve. Na sreću moja djeca su odmah povukla mlijeko i na majčinom mlijeku su do godinu i pol dana. Znamo da je to zdravo, nekada baš i nije bilo dovoljno mlijeka, ali evo trudili smo se i izgurali do kraja“, rekla je majka Katarina Marković.

Doktorica Čatipović posebno je ponosna na tiskanje publikacije „Demografski aspekti zdravlja djece – Županija kao društveno-ishodišni model brige o demografiji“ i najavila održavanje online konferencije na temu demografije u listopadu ove godine.

Fotografija govori više od tisuću riječi, pa pogledajte što smo danas zabilježili u Boho parku. (bbz.hr)

Dr Marija Čatipović: -Uspjeh stoji tu iza nas!

Marko Marušić: –Moramo raditi za njihovu dobrobit!

Katarina Marković: -To je najbolje za djecu!

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad