“Odličan vjetar u leđa novim gradskim projektima!”

 

ZA SUFINACIRANJE PROJEKATA POTPISANI UGOVORI

S MINISTARSTVOM REGIONALNOG RAZVOJA 

 

Danas su potpisani ugovori s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije za dodjelu sredstava koji će dodatno sufinancirati projekte jedinica lokalne samouprave. Uz Grad Bjelovar, pet okolnih općina dobilo je sufinanciranje za svoje projekte. Riječ je o općinama Rovišće, Veliko Trojstvo, Kapela, Šandrovac i Štefanje. Grad Bjelovar sufinanciranje je dobilo za četrnaest projekata energetske obnove za koje je već dobiveno sufinanciranje iz fondova Europske unije. Dodatno sufinanciranje dobiveno je nakon prijave na Javni poziv za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ministarstvo je tako Gradu za te projekte odobrilo ukupno 10.169.041,78 kn. Riječ je o projektima energetske obnove zgrade 1. te 5.osnovne škole, energetske obnove zgrade Doma kulture, Društvenog doma Zvijerci, energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića u Radničkom naselju, zgrada područnih škola u Novim Plavnicama, Cigleni, Gornjim Plavnicama, Gudovcu, Kokincu, Obrovnici, Ždralovima i Velikom Korenovu. Sufinaciranje je odobreno i za izgradnja reciklažnog dvorišta u Bjelovaru koje je u tijeku. S gradonačelnikom Darijem Hrebakom i načelnicima pet općina ugovore je potpisao državni tajnik Velimir Žunac.

Prilikom potpisivanja ugovora s čelnicima jedinica lokalne samouprave, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, Velimir Žunac, naglasio da:

“Našoj županiji pripada svaka sedma kuna iz natječaja RH!”

– Ovaj dio koji danas potpisujemo je umanjenje njihove vlastite komponente, odnosno vlastitih sredstava koje bi inače morali izdvojiti iz svojih lokalnih, općinskih i gradskih proračuna. I to im je velika pomoć jer njihovo finalno učešće u samim projektima se značajno smanjuje, . . . U ovogodišnjem javnom pozivu osigurano je ukupno 300 milijuna kuna . . . . Drago mi je da je najviše ugovora u ovogodišnjem natječaju iz cijele Republike Hrvatske potpisano upravo iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Ukupno njih 55! Radi se o više od  44 milijuna kuna, što znači da je svaka 7. kuna iz natječaja RH završila u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, rekao je između ostalog državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, Velimir Žunac.

“Odličan vjetar u leđa novim gradskim projektima!”

– Ukupno je to 10 milijuna kuna za projekte koji vrlo vjerojatno premašuju 100 milijuna kuna. Dakle, mi smo sad dobili ova sredstva i onu našu kunu kojom povlačimo 5 kuna, sad još pomaže Ministarstvo regionalnog razvoja. Dakle, na tih 10 milijuna kuna ide preko 100 milijuna kuna vrijednih projekata . . .  S tih 10 milijuna kuna mi sad zatvaramo kredite koje smo podigli da bismo tu svoju kunu dodatno osnažili. Tada se otvara prostor za neke nove projekte. . .  Sami ovi projekti znače da smo mi u ove 2 i pol godine obnovili sve vrtiće na području grada i da smo obnovili, ili ćemo obnoviti, preko 70 posto škola, a do kraja mandata ćemo obnoviti apsolutno sve škole na području Grada Bjelovara jer do kraja godine očekujemo novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša, gdje ćemo prijaviti novih 14 projekata vrijednih preko 50 milijuna kuna, izjavio je, između ostalog, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, naglasivši: “da je ova prilika odličan vjetar u leđa novim gradskim projektima!”

“Samo 500 tisuća kuna na ovaj iznos od 14 milijuna kuna!”

Veliko Trojstvo je na ovom Javnom pozivu ostvarilo sredstva za tri projekta: projekt izgradnje vrtića i rekonstrukciju osnovne škole u  vrijednosti 14 milijuna kuna  te za projekt sanacije smetlišta u Grgincu.

– S ovim danas mi smo financijsku konstrukciju zatvorili do kraja i to će sve skupa općinu Veliko Trojstvo u ovom trenutku koštati samo 500 tisuća kuna na ovaj iznos od 14 milijuna kuna, rekao je, između ostalog dr Ivan Kovačić, načelnik Općine Veliko Trojstvo, koji je potom zahvalio Gradu Bjelovaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i svima onima koji su sudjelovali na projektima.

“Bez obzira na stranačku pripadnost . . .”

Naglasio bih da je za općinu Rovišće iznimno važnih ovih milijun kuna koje smo dobili kao, kako mi to zovemo, „sufinanciranje financiranja“. U pitanju je Centar kulture Rovišće koji uljepšava samo mjesto, koji daje priliku mladima da žive kao i u nekim većim gradovima, koji nam daje priliku nekoga ugostiti, imati kulturno umjetničke susrete, kino i slično. Tako da je to iznimno važno! . . .   Želim spomenuti koliko je ova Vlada u zadnje vrijeme pomogla ruralnom području. Na cijelom području Hrvatske, bez obzira na stranačku pripadnost, novci se slijevaju u lokalnu samoupravu, izjavio je prije potpisivanja ugovora Slavko Prišćan, načelnik Općine Rovišće.

Gradu Bjelovaru odobrena su sredstva za ovih 14 projekata:

 1. Energetska obnova zgrade 1. osnovne škole  –  2,7 milijuna kuna;
 2. Energetska obnova zgrade 5. osnovne škole  –  1, 1 milijun kuna;
 3. Energetska obnova Doma kulture  –  2,8 milijuna kuna;
 4. Energetska obnova Društvenog doma Zvijerci  –  277 tisuća kuna;
 5. Energetska obnova dječjeg vrtića Radničko naselje  –   224 tisuće kuna;
 6. Energetska obnova zgrade PŠ Nove Plavnice  –  352 tisuće kuna;
 7. Energetska obnova zgrade PŠ Ciglena  –  212 tisuća kuna;
 8. Energetska obnova zgrade PŠ Gornje Plavnice  –  262 tisuće kuna;
 9. Energetska obnova zgrade PŠ Gudovac  –  245 tisuća kuna;
 10. Energetska obnova zgrade PŠ Kokinac  –  157 tisuća kuna;
 11. Energetska obnova zgrade PŠ Obrovnica  –  116 tisuća kuna;
 12. Energetska obnova zgrade PŠ Ždralovi  –  456 tisuća kuna;
 13. Izgradnja reciklažnog dvorišta u Bjelovaru  –  1 milijun i 141 tisuća kuna;
 14. Energetska obnova zgrade PŠ Veliko Korenovo, 194 tisuće kuna.

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad