Patrik Petak: -Uvijek smo tu za akciju i pomoć drugima!

 

Mnogi ponekad traže uzbudljiv i zdrav način da provedu svoje slobodno vrijeme.
Sad zamislite da svoj idući slobodan vikend, odlučite napraviti izlet po šumama Bilogore u želji za uzbuđenjem i zdravim načinom života.
Odjednom, prilikom šetnje šumom vidite momke u maskirnim uniformama kako pucaju plastčne kuglice skoro savršenim replikama autentičnog oružja – jedni po drugima! Sigurno bi shvatili da ste upravo našli sve to u jednom, jer radi se o revolucionarnom koncept sportu koji nam dolazi iz Japana, a zove se „Airsoft“.
Adrenalin, brzina, preciznost, spretnost i snalažljivost. Sve to, i mnogo više u jednom odlike su koje predstavlja ovaj sport koji je već sada mahom osvojio našu županiju ali i cijelu Hrvatsku.
U Bjelovaru je čak i nastao jedan od prvih „Airsoft Club“ u Hrvatskoj, takozvani „Oposumi“ no prekinuo je sa svojim djelovanjem, ali njegovo mjesto zamijenili su drugi poput „ASK C.A.T-a“ i „ASK Scorpions-a“ i tako je ovaj sport procvao.
Danas možemo reći da je Bjelovar opet središste ovoga sporta, jer i predsjednik samog Airsoft Saveza Hrvatske je nas bjelovarčan, Juraj Marković iz „ASK-a Scorpions-a“.
Budući da u Bjelovaru i ostatku županije postoji već nekoliko klubova, jedan od najaktivnijih članova „ASK-a Scorpions-a“ Patrik Petak (20), imao nam je prilike iz iskustva ispričati više o toj temi.
Patrik je ispričao kako se Airsoft ustvari prvi put pojavio u Japanu nakon 70tih godina prošlog stoljeća, radi restrikcija na posjedovanje vatrenog oružja radi suzbijanja kriminala.
Ubrzo ovaj sport je dostigao veliku popularnost, prvo u SAD-u te nakon njega diljem svijeta te danas u skoro svakoj zemlji na svijetu i u svakom većem gradu postoji neki oblik airsoft udruge, kluba ili tima.
Danas se Airsoft već koristi kao službeni način treninga mnogih vojnih jedinica raznih država svijeta. U nastavku, Patrik nam govori kako i mnogi veterani rata pronalaze svoju terapiju i grupnu podršku upravo kroz druženje uz ovaj sport. Neki klubovi su čak isključivo namijenjeni bivšim braniteljima ili vojnim licima, ali najveći dio njih uključuje ljude iz svih sfera društva.
Sto se tiče daljnje standardizacije uz osnovnu opremu poput zaštitnih naočala i naoružanja, određeni klubovi imaju i svoje specifične uniforme ali uglavnom svatko može doći besplatno na treninge probati je li ovaj sport za njega ili ne, i koji klub mu najviše odgovara.
Postoji i više oblika igre te svaki ima svoja pravila, lepeza mogućih scenarija u Airsoftu uistinu je široka. Ponekad vam najviše pomažu snaga i brzina, ponekad spretnost i preciznost, a ponekad logistička izvedba, poznavanje topografije i strategija. Uglavnom Airsoft je jedana kompletno zaokružena aktivnost koji je dostupan svima koji su željni dobre akcije, druženja te vrhunske zabave.
Patrik nam objašnjava, najbitniji uvjet za bavljenje ovim sportom je poštenje u igri, odnosno priznavanje pogodaka i savjesno ponašanje prema drugima. Na organizirane događaje pridružuju se samo oni koji paze na svoju i tuđu sigurnost i ne varaju u igri. U suprotnom loša riječ se brzo pročuje i oni koji ne poštuju sport vrlo brzo se izlučuju iz daljnjih događanja, ali takvi su rijetki.
Klubovi te savez često organiziraju i sajmove kako bi ljude upoznali sa ovim novim sportom.
Članovi klubova također često volontiraju u raznim radnim akcijama poput pomaganja u potresu pogođenim područjima, Patrik kaže: „Uvijek smo tu za akciju i pomoć drugima“.
Financiranje osnovne opreme je individualno a članarine su oko 350-500 kuna godišnje.
Klubovi su međusobno u dobrim odnosima i većina ih je u registru gradskih udruga.

Adam Ralica

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad