PONOVNO PUŠTEN U RAD DENZITOMETAR

Grad Bjelovar

PONOVNO PUŠTEN U RAD DENZITOMETAR

(uređaj za utvrđivanje gustoće kostiju)

u bivšem prostor HITNOG PRIJAMA,

Opće bolnice “Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar

 

-Naime, denzitometriju smo prestali raditi 2020.g. zbog pojave epidemije uzrokovane COVID 19 virusom. Tada se prostor u kojem je bio denzitometar prenamijenio za potrebe zbrinjavanja COVID pozitivnih pacijenata. Budući da su protuepidemijske mjere još uvijek na snazi, uređaj smo preselili u prostor starog OHBP-a. Bolnica je iznašla sredstva i popravila navedeni uređaj kako korisnici zdravstvenih usluga naše županije ne bi morali odlaziti u druge bolnice za obavljanje navedenih pretraga.

Kratko ćemo Vas upoznati što je navedena pretraga i u kojim slučajevima se ona radi i koliko je ona važna za pacijente.

Denzitometrija
Denzitometrija je radiološka metoda pretrage za utvrđivanje gustoće (BMD – bone mass density) i količine (BMC – bone mineral content) minerala u kostima.
Pomoću denzitometrije koju radimo u OB „Dr.Anđelko Višić“ koja koristi rendgensko zračenje, možemo sa visokom sigurnošću utvrditi stanje, te dijagnosticirati poremećaje u strukturi koštanog tkiva.
Ova metoda se još naziva i DXA (engl. dual X-ray absorptiometry).
Princip rada je da se kroz kost propušta rendgensko zračenje dvije različite energije ,ali u malim dozama, te detektori iza kosti registriraju zračenje koje je prošlo. Ti se podaci obrađuju pomoću računalnog programa i na kraju dobijemo dijagnozu koja može biti:
– uredan nalaz
– osteopenija (blaži oblik demineralizacije kosti)
– osteoporoza (teži oblik demineralizacije kosti)
Trajanje pretrage koja uključuje pripremu pacijenta, snimanje i analizu podataka iznosi oko 30-ak minuta.
Od 2.5.2023.g. liječnici obiteljske medicine će moći naručivati pacijente za denzitometriju elektronskim putem i o tome će biti pravovremeno obaviješteni, napisala je u pozivu novinarima za prisustvovanje ponovnom puštanju u rad uređaja za utvrđivanje gustoće kostiju (denzitometra), ravnateljica Opće bolnice „dr. Anđelko Višić“ Bjelovar,
Sanela Grbaš Bratković, dr. med.
spec. opće kirurgije, subspec. abdominalne kirurgije

Što smo sve zabilježili prilikom ponovnog puštanja u rad uređaja za utvrđivanje gustoće kostiju (denzitometra) – pogledajte u narednim videozapisima:

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad