Proboj COVIDA 19 u jedan dom za starije i nemoćne

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE BBŽ ODOBRIO KORIŠTENJE ŠKOLSKO-SPORTSKIH DVORANA ZA VANJSKE KORISNIKE PO VAŽEĆIM EPIDEMIOLOŠKIM MJERAMA

Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije danas je održao sjednicu nakon koje je održana konferencija za medije. Kako se čulo po prvi puta u našoj županiji imamo proboj COVIDA 19 u jedan dom za starije i nemoćne.

„Imali smo pozitivnu djelatnicu iz jednog doma za starije. Sada se obrađuje taj dom, odnosno svi djelatnici i svi štićenici. Uzeli smo do sada 24 brisa, 17 nalaza je došlo negativno za 7 još čekamo. Imamo sve pod kontrolom, ali uz jako veliki trud i zalaganje. Stavili smo do sada 12 razreda u samoizolaciju, no u međuvremenu 6 razreda je izašlo. Treba naglasiti da nitko od učenika nije dobio infekciju i zarazio se u školi, nego su sve infekcije donesene izvana. Oni svatovi od 29.8. su nam stvarno napravili puno štete u smislu širenja korone. Negdje preko sto ljudi smo imali zaraženih koji su bili u svatovima ili su bili povezani sa svatovima. Naime, poslije toga se infekcija počela širiti unutar obitelji, onda među obiteljski među obiteljima koje se druže i sada nam se na kraju epidemija već širi po mjestu boravišta. Dakle, sad stvarno ne možemo biti sigurni nigdje kada smo u trgovini, kada smo negdje u zatvorenom prostoru da netko kraj nas nije zaražen. Znači moramo se pridržavati mjera kada smo u zatvorenom prostoru maska obavezno, držati svugdje distancu“, kaže dr. Vesna Grgić epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Stožer civilne zaštite na današnjoj sjednici donio je novi set odluka i preporuka koje su vezane uz epidemiološku situaciju u ovom dijelu Hrvatske, odnosno naše županije.

„Donijeli smo odluku da se naše školsko-sportske dvorane mogu koristiti sukladno prijedlogu Nacionalnog stožera. To znači da sve one mogu početi primati klubove ili druge korisnike nakon završetka nastave, da će se u međuvremenu dezinficirati dvorane i da iduće jutro dvorane moraju biti spremne za naše školarce. U prijevodu dok su školarci u školama ne može biti korištenje dvorana dozvoljeno. Također, dobili smo zahtjev od Stožera civilne zaštite Općine Đulovac za ograničenje rada ugostiteljskim objektima do 9 sati navečer što smo i prihvatili te preporuku za crkve na području općine Đulovac da se koriste maske tijekom vjerskih svečanosti. Mi smatramo da je to opravdano i shodno tomu to smo proslijedili prema državnom stožeru koji donosi konačnu odluku. Sve službe županije, a tu prvenstveno mislim na naše epidemiologe, zdravstvo, školstvo i drugi rade sve napore da situacija ostane pod kontrolom. Pozivam sve građane da temeljem ovih brojki i okolnosti poštuju sve preporuke koje su dane i da štitimo jedni druge“, naglasio je župan Damir Bajs na konferenciji za medije. (bbz.hr)

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad