Svjetski dan učitelja 5. listopada

Svjetski dan učitelja 5. listopada 2021. u znaku učitelja, žrtava COVID-a

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Nositelj obilježavanja Dana učitelja je Education International, svjetska krovna sindikalna organizacija obrazovnih sindikata koja broji 32 milijuna članova. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske provodi obilježavanje Dana učitelja u svojim podružnicama u srednjim školama i učeničkim domovima diljem Hrvatske.
Taj je dan prigoda za ukazivanje kako se rad učitelja i nastavnika cijeni kao iznimno važan za ukupan razvoj društva. Nakana je obilježavanja Svjetskog dana učitelja dati potporu nastavnicima u njihovu obavljanju odgovorne zadaće i izvući ih iz anonimnosti te naglasiti važnost njihove profesije i obrazovanja čiji su oni nositelji. Zbog toga se taj dan obilježava u 178 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO u spomen na 5. listopada 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Učitelji imaju najvažniju ulogu u unaprjeđenju odgoja i obrazovanja te u razvoju čovjeka i suvremenog društva.
Proživljavamo turbulentna vremena. Pandemija uzrokovana COVID-om još uvijek hara svijetom s razornim utjecajem na obrazovanje. Izgubili smo širom svijeta bezbroj kolega – učitelja. Svjedočimo zatvaranju škola i nemogućnosti održavanja nastave licem u lice. Prisiljeni smo koristiti računalne alate za učenje na daljinu što otežava uvjete rada nastavnicima širom svijeta, jednako kao i u Hrvatskoj. Na svjetskom nivou, ove je godine pažnja za Dan učitelja usmjerena je na učitelje žrtve pandemije, žrtve COVID-a. Zato je pokrenuta stranica teachercovidmemorial.org gdje se mogu poslati fotografije preminulih nastavnika, priče i sjećanja vezano za naše kolege koje su bile žrtve COVID-a. Na stranici teachercovidmemorial.org može se javno svjedočiti o trajnom utjecaju koji su nastavnici imali na naše živote, o onom što su plemenito prenijeli i ugradili u nas. Ljudi širom svijeta iz Argentine, Malezije, Kameruna, Kosova, Nepala, Iraka, Libanona… objavljuju fotografije svojih nastavnika i kolega uz riječi zahvale.
#WorldTeachersDay i #TeacherTribute

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad