“U hodu ćemo savladati sve prepreke!”

POČINJU RADOVI NA IZGRADNJI NOVE ZGRADE OPĆE BOLNICE BJELOVAR –

TRENUTNO NAJVRJEDNIJE INVESTICIJE U ZDRAVSTVU U HRVATSKOJ

KOJA KREĆE U IZGRADNJU

Izvođač radova uveden u posao izgradnje nove zgrade OB Bjelovar

Sukladno potpisu ugovora o izgradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar jučer je obavljeno uvođenje u posao između nositelja projekta, Opće bolnice Bjelovar i tvrtke Radnik d.d. Križevci, a čemu je prisustvovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Time počinju radovi na trenutno najvećem i najvrjednijem objektu u zdravstvu koji kreće u izgradnju u Republici Hrvatskoj, vrijednom 272 milijuna kuna, a koji će iz temelja promijeniti uvjete rada i liječenja u bjelovarskoj Općoj bolnici.

Na taj način bjelovarska bolnica postat će mjesto pružanja zdravstvene zaštite u novom modernom objektu 21. stoljeća za razliku od sada gdje se ona pruža u zgradama koje su građene u 18., 19. i 20. stoljeću.

Kreće se s pripremnim radovima!

„Danas smo uvedeni u posao. To znači da ćemo u roku dva do tri dana krenuti s pripremnim radovima koji su već u tijeku u dijelu organizacije. To podrazumijeva da se objekti koji se nalaze na parceli, a na mjestima novog objekta, moraju ukloniti. Nakon toga u roku tjedan-dva krenut će se sa zaštitom građevinske jame za ovaj glavni dio objekta koji ima podrumski dio da se ne ugrozi stabilnost kod izvođenja. Zahvaljujemo na ukazanom povjerenju“, rekao je Mladen Hermanović, glavni inženjer gradilišta.

Inače, bjelovarska bolnica ima sjajnu tradiciju te je jedna od najstarijih u Republici Hrvatskoj. Ustanova je to u kojoj već nekoliko stoljeća svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju pacijenti kako bjelovarskog kraja tako i ovog dijela Hrvatske.

No, ono što bjelovarskoj bolnici nedostaje je objekt 21. stoljeća, a realizacijom ovoga projekta upravo to će se dogoditi. Treba istaknuti i kako je brutto građevinska površina izgradnje 18.802,95m2.

U novoj zgradi bit će smješteni objedinjeni hitni prijem, bolnički prijem, dnevna kirurgija, dnevna bolnica i sve operativne grane s centralnim operativnim blokom i centralnom jedinicom za intenzivno liječenje kao i ostali sadržaji kojima će se omogućiti kvalitetnija zdravstvena usluga za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici.

“U hodu ćemo savladati sve prepreke!”

„Dogovorili smo se s izvođačem radova za funkcionalno spajanje komunikacije te dvije zgrade koje su u centru zbivanja gdje će biti gradnja i nadamo se da ćemo u hodu savladati sve prepreke. Usput koristim priliku da korisnike naših usluga molim za strpljenje za vrijeme izvođenja radova“, izjavio je između ostalog, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, Allouch Ali, dr.med. spec. kirurg, subspec. traumatologije i ortopedije.

 

Gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar treća je takva investicija u zdravstvu u Republici Hrvatskoj nakon gradnje općih bolnica u Zaboku i Puli koja će omogućiti podizanje standarda liječenja u Općoj bolnici Bjelovar za pacijente, ali i bolje uvjete rada za liječničko i medicinsko osoblje u toj zdravstvenoj ustanovi.

Naime, objekti Opće bolnice Bjelovar koji su građeni paviljonskim tipom datiraju iz 18., 19., i 20. stoljeća, a posljednja velika investicija uložena u gradnju nove zgrade u krugu Opće bolnice Bjelovar bila je sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

“Molim za strpljivost!”

„Meni je drago da s današnjim danom, uvođenjem u posao, Radnik d.d. može početi raditi. Građani grada Bjelovara i cijele naše županije kao i svi oni koji priliježu našoj bolnici, ukupno njih 130 tisuća, moći će pratiti tijek radova. Molim za strpljivost, jer dok su radovi u tijeku bit će otežane aktivnosti same bolnice, no znamo da je to nešto što se mora proći da se dobije novi objekt 21. stoljeća, a ove montažne hale koje su iza nas bit će prošlost“, istaknuo je župan Damir Bajs, dipl.iur.

Objedinjenje svih kirurških djelatnosti

i uvođenje novih metoda u liječenju

Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućit će objedinjenje svih kirurških djelatnosti te modernu novu dnevnu bolnicu kao i uvođenje novih metoda u liječenju pacijenata. Od velikog će to značaja biti i za zaposlenike bjelovarske bolnice koji će imati mogućnost rada u novoj bolnici modernog tipa prilagođenoj standardu 21. stoljeća.

Inače, ovakav model gradnje nove zgrade bolnice trenutno je jedini mogući način gradnje bolnica u Hrvatskoj, a koji podrazumijeva financiranje europskim novcem. Nova bolnica prijeko je potrebna našem kraju, a njenu gradnju očekuju građani naše županije koji zaslužuju liječenje i pružanje zdravstvene zaštite primjereno vremenu u kojem živimo. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad