U subotu počinje 17. DOKUart

U subotu počinje 17. DOKUart

Pred nama je već 17. izdanje DOKUart-a, festivala dokumentarnog filma koji i ove godine u Bjelovar dovodi ono najbolje od recentne domaće i europske dokumentaristike. Festival počinje u subotu, 1. listopada, a trajat će do petka, 7. listopada, nakon čega DOKUart ponovno putuje na selo i održat će projekcije u Kapeli i Rovišću.
Festival otvara nagrađivani hrvatski dokumentarac Tvornice radnicima, Srđana Kovačevića, a riječ je o filmu koji potiče gledatelja da se zamisli može li sam krojiti svoju sudbinu ako je malo proaktivniji, odlučniji, smjeliji. Ukupno će na 17. DOKUartu publika imati priliku u Kulturnom i multimedijskom centru pogledati devet filmova, od kojih čak tri hrvatske premijere. U Bjelovar stižu tako filmovi iz Švicarske, Austrije, Norveške, Češke i Nizozemske, a domaća publika imat će prvi puta u svom gradu priliku pogledati i hit-dokumentarac Veće od traume, Vedrane Pribačić.
Festival su u ponedjeljak u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar predstavili gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, selektorica festivala Rada Šešić, ravnatelj KMC-a Denis Hladiš te članovi Udruge DOKUart, organizatora festivala.
DOKUart ove godine ima i posebno edukativan karakter te će predavanje Hibridni klasici hrvatskog filma održati filmska kritičarka Višnja Vukašinović dok će se analizom kratkometražnog filma baviti doktorica filmologije Ana Đordić. Na DOKUart se ove godine vraća i hrvatski klasik te će u suradnji sa Zagreb filmom biti prikazan dokumentarac Charter let broj… Krste Papića iz 1975. godine. Već treću godinu dodijelit će se nagrada počasni DOKUartovac, a to posebno priznanje pripast će našoj Bjelovarčanki, redateljici Snježani Tribuson.
Cijena ulaznica nije se mijenjala u odnosu na prijašnje godine i pojedinačna ulaznica iznosi 20 kuna. Kao i prijašnjih godina, može se kupiti i festivalski paket za svih sedam dana po cijeni od 140 kuna uz festivalsku majicu na poklon. Pretprodaja ulaznica počinje u četvrtak, 29. rujna u 10 sati na blagajni KMC-a. Pokrovitelji festivala i ove su godine Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar, a ovogodišnji DOKUart podržale su i nizozemska, norveška, švicarska i češka ambasada te Austrijski kulturni forum.

Stjepko Gambiroža

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad