U subotu, 5. listopada projekcijom filma «Songs of Earth» počinje 19. DOKUart, Međunarodni festival dokumentarnog filma. Bogat i raznolik program otvara film koji je bio norveški kandidat za Oscara u kojem se redateljica Margreth Olin vraća se u svoje rodno mjesto, čarobnu norvešku dolinu Oldedalen kako bi odala počast ovom veličanstvenom okruženju i svojim roditeljima. Projekcija počinje u 20 sati u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru.

Ove godine DOKUart sveukupno donosi 11 iznimnih filmskih ostvarenja i to kao i obično po izboru selektorice Rade Šešić. Među njima je nekoliko hrvatskih premijera te ponos naše kinematografije, prvi hrvatski dobitnik Zlatne palme u Cannesu, «Čovjek koji nije mogao šutjeti» Nebojše Slijepčevića.

Hrvatskih je filmova među izabranima ove godine najviše, a zemlja partner festivala ovaj je put Norveška. Stoga će i poseban gost na otvorenju festivala biti norveški veleposlanik Arne Sanes Bjornstad, dok se za nedjelju priprema i norveški stol s nekoliko tradicionalnih zalogaja, ali i dodatnim iznenađenjima za posjetitelje. Uz to, na programu će biti i filmovi iz Nizozemske, Mađarske, Butana i Njemačke. Svi oni borit će se za filmašima uvijek posebno dragu nagradu publike, ali i nagradu Žirija mladih koji i ovaj put imamo zahvaljujući iznimnoj suradnji s bjelovarskom Gimnazijom. Uz veleposlanstva Norveške i Nizozemske, partneri su nam ovaj put Goethe Institut i Mađarski kulturni centar. 

Festival ove godine ima pojačan program za učenike, koji smo nazvali DOKUart edu. Osim radionice dokumentarnog filma koju i ovaj put vodi naš ugledni dokumentarist Đuro Gavran, za učenike osnovnih i srednjih škola pripremili smo i posebne projekcije s izborom desetak dokumentarnih filmova koje će na svojevrsnom blok satu medijske kulture učenici gledati i komentirati sa stručnim predavačima koji se bave medijskom pismenošću. Također i ovaj put u goste nam stiže filmska kritičarka Višnja Pentić s posebnim predavanjem pod nazivom Filmski autor kao filmski lik. 

Vikend nakon festivala tradicionalno je rezeviran za DOKUart u gostima, a ovaj put u goste idemo u Rovišće i u Veliko Trojstvo. Ulaznice za projekcije mogu se i dalje kupiti na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra i online, a cijena pojedinačnih ulaznica za pojedinu festivalsku večer iznosi 4 eura. Festival traje do petka, 11. listopada, a pokrovitelji festivala su i ove godine Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar.