“Držite se konjske guzice!”

Za one koji ovo još nisu znali, a i one druge da ponove gradivo:

“Držite se konjske guzice!”

Razmak između željezničkih tračnica u SAD je točno 1,4351 m.
Zašto toliko? Zato što je toliki razmak između željezničkih tračnica britanske željeznice.

Budući da su željeznice u SAD-u počeli graditi Englezi, upotrijebili su i u Americi istu mjeru.
A zašto u Engleskoj upotrebljavaju tu mjeru? Zato što su prvi vagoni u Engleskoj izrađeni u radionici koja je prije izrade vagona proizvodila kočije. Za željezničke vagone su upotrijebili isto podvožje koje su prije koristili za kočije.

Zašto su za podvožja kočija upotrebljavali baš tu mjeru (1,4351 m)? Zato što je razmak kotača na kočijama bio prilagođen starim evropskim putovima koji su imali tu širinu.

Zašto su putovi imali baš tu širinu? Zato što su putove napravili stari Rimljani tokom svojih osvajačkih pohoda.Njihove dvokolice s konjskom zapregom imale su tu mjeru.

A zašto su rimske dvokolice imale baš tu mjeru? Zato što su zapregu konstruirali tako, da je bila široka točno onoliko koliko su zahtijevale dvije konjske guzice.

Konačno:
Američki space shuttle ima dva rezervoara za gorivo (SRB -Solid Rocket Booster), koje izrađuje firma Thiokol u saveznoj državi Utah . Inženjeri koji su projektirali rezervoare hjteli su napraviti šire, ali su bili ograničeni širinom željezničkih tunela, kojima je prolazio vlak a rezervoarima. Širina tunela je određena razmakom šina.

Zaključak:
Najnapredniji primjer američke tehnologije je zasnovan na temelju širine guzice rimskoga konja! Trebalo bi ovo poslati kompletnoj državnoj upravi i dokonim majmunima koji mijenjaju zakone i pravilnike svaki čas, uz napomenu: “Držite se konjske guzice!”

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad