30. svibnja – Dan državnosti

30. svibnja Dan državnosti

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Blagdan Dan hrvatske državnosti 30. svibnja, koji se obilježavao od 1990. zamijenjen je 2001. godine datumom 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske. Tek po isteku ta tri mjeseca Hrvatski je sabor na zasjedanju 8. listopada 1991. proglasio punu neovisnost Republike Hrvatske (donešena Odluka o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ) pa je izmjenama iz 2001. godine taj dan proglašen blagdanom Dana neovisnosti. 30. svibnja je postao spomendanom – Dan Hrvatskog sabora. Postojanje spomendana Dana Sabora 30. svibnja i blagdana Dana državnosti 25. lipnja i Dana neovisnosti 8. listopada djelovalo je zbunjujuće na mnoge hrvatske građane. To je riješeno u listopadu 2019., kada je Dan državnosti vraćen na 30. svibnja (blagdan), 25. lipnja je postao Dan neovisnosti (spomendan), a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora (spomendan).[1]

Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana 

Jandrokovića u povodu 30. svibnja – Dana državnosti

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u kojoj stoji:

„Svim građankama i građanima Republike Hrvatske, svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i inozemstvu čestitam Dan državnosti!

Prije trideset godina, dana 30. svibnja 1990. godine, konstituiran je prvi višestranački Hrvatski sabor. Neposredno prije toga, održani su prvi slobodni, neposredni i višestranački izbori na kojima je hrvatski narod, nakon dugo vremena, izabrao svoje istinsko predstavništvo.

Konstituiranjem prvog demokratski izabranog Sabora otvoren je put prema ostvarenju višestoljetne težnje hrvatskoga naroda – demokratskoj preobrazbi, slobodi, samostalnosti i neovisnosti Hrvatske. Time je učinjen prvi korak u uspostavi moderne hrvatske države i zato je taj dan izabran kao „svehrvatski dan proslave hrvatske državnosti“.

Tijekom svoje povijesti, Hrvatski sabor je, kao predstavničko tijelo hrvatskoga naroda koje čuva hrvatsku državnost i štiti interese hrvatskoga naroda, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, imao ključnu ulogu u stvaranju moderne, demokratske države duboko ukorijenjene u srednjoeuropski i mediteranski prostor s izraženim kršćanskim identitetom.

U obrani hrvatske državnosti, mnogi hrvatski ljudi, a posebno branitelji i njihove obitelji, podnijeli su veliku žrtvu. Stoga im danas izražavamo našu zahvalnost. Domovinski rat najčvršći je temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi, a njegove vrijednosti, bez kojih ne bi bilo Hrvatske, Hrvatskoga sabora i višestranačja, ostavljene su nam u trajno nasljeđe.

Kao što je i tada Hrvatska živjela u burnom vremenu, danas također svjedočimo vremenu brojnih suvremenih izazova. Današnji Dan državnosti obilježavamo u promijenjenim životnim okolnostima zbog globalne zdravstvene krize.

Puno puta u svojoj povijesti Hrvatska je dokazala da zna uspješno prebroditi teške prepreke. I ovoga puta, zahvaljujući prije svega snazi, odgovornosti, ozbiljnosti, hrabrosti, solidarnosti i zajedništvu naših građana, uspješno smo prevladali ovu nedaću.

Hrvatski sabor je u ovim posebnim okolnostima odgovorio na zahtjeve, potrebe i brige hrvatskih građana donošenjem snažnog zakonodavnog okvira kojim se jamči nastavak gospodarskih aktivnosti.

Pred nama svima ostaje zadatak da – uz daljnje osnaživanje svih demokratskih vrijednosti – mira, slobode, pluralizma, vladavine prava, poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava te solidarnosti – odlučno i složno učinimo sve kako bismo pridonijeli daljnjem gospodarskom razvoju, a time i općem boljitku svih građana.

Svim Hrvaticama i Hrvatima, svim hrvatskim građankama i građanima, svima koji su izabrali Hrvatsku kao svoju domovinu i svima koji je vole i poštuju, želim sretan Dan državnosti!

 

Dan državnosti 2020

 

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad