BJELOVARSKO LJETO

Poštovani kolege,

Centar za cjeloživotno učenje poziva Vas 16. srpnja (četvrtak) u Boho park u Bjelovaru (Trg Eugena Kvaternika),

gdje u sklopu Bjelovarskog ljeta organiziramo dva kulturna događaja.

U 18 sati nastupit će Big Band Bjelovar

s kojim organiziramo novu bjelovarsku manifestaciju BIG WEEKENDS,

a od 20 sati bjelovarski će središnji par postati

PLESNI PARK.

Jedna je to aktivnosti u sklopu projekta CUK_a i UO Shooma koje je kroz program razvoja publike podržalo Ministarstvo kulture. Cilj je razviti publike u području plesne umjetnosti s obzirom da je suvremeni ples vrlo malo prisutan u kulturi Bjelovarsko-bilogorske županije.

PLESNI PARK bit će stoga nov doživljaj za bjelovarsku publiku kroz susret plesnih i glazbenih umjetnika koji će izvedbenim improvizacijskim metodama na neuobičajenim javnim lokacijama, predstaviti suvremeni ples kao slobodnu formu umjetnosti.

Sudionici su plesni umjetnici iz UO Shooma i UO Škvadra te glazbeni umjetnici iz benda Cura i Dečko.

“Cura i Dečko” glazbeno su zaljubljeni par kojeg čine Ivan Marojević i Vanesa Petrac. Prije četiri godine započeli su sa sviranjem obrada na zabavama i vjenčanjima, od para su kupili prijenosnih sinteva na baterije i uplovili u autorske vode.

Novi, veliki, mekani zvuk predstavili su u Vinylu i gostovali na prvom “Kultiviranju” u Botaničaru. Samoizdali su EP seta nastalog na odmoru od sezone 2018. – “Cura i Dečko Idu na Vikend”. Otad su svirali u gotovo svim aktulanim zagrebačkim klubovima, a izvan tog dijela Hrvatske debitirali otvaranjem contemporary art hub festivala “Sedam dana stvaranja” u Istri.

Ovo su ljeto obilježili raznovrsnim koncertima, od pratnje “Šumskim pjesnicima” u Grožnjanu, live-act seta u sklopu “Tramonto” na Krku, preko tradicionalnog “Azimuta” na obali Šibenika, do nastupa kojim su oduševili Rijeku, audio-vizualni spektakl “Suton” u Arheološkom parku “Principij”.

Česti su gosti Dunje Knebl na etno večerima u “Začaranoj Močvari”, ponosni su na brojne suradnje sa suvremenim plesačima, kazališne predstave s live sound designom, te “Impro Jamove” s plesnim odsjekom Akademije dramske umjetnosti.

UO Škvadra je nova umjetnička organizacija stvorena na zajedničkoj ideji, energiji, mladenačkom entuzijazmu i zajedničkom stjecanju znanja na Plesnom studiju pri ADU u Zagrebu. Škvadra su druga generacija završenih studenata izvedbenog smjera suvremenog plesa. Plesači Škvadre svoje su plesačko umijeće pojedinačno pokazali u različitim profesionalnim projektima: Ema Crnić, Anđela Bugarija, Šimun Stankov, Marta Habulin, Gendis Putri Kartini, Una Štalcar-Furač, Eva Kocić i Ema Kani su se odlučili za pokušaj zajedničkog prijelaza u profesiju. Koreografiju, kao rezultat grupnog istraživanja i stvaranja materijala, potpisuju svi, a prema dogovoru jedna osoba koja ima ideju vodi projekt i istovremeno djeluje kao „vanjsko oko“. Predstava „Ne čujem te, mrak je“ prvi je službeni izlaz Umjetničke organizacije Škvadra na scenu.

UO SHOOMA je umjetnička organizacija koju su 2017. godine u lipnju osnovali Irma Unušić (plesna umjetnica) i Vedran Markulin (likovni umjetnik). Inspirirana šumom, kao savršenom ekološkom tvornicom, SHOOMA je zamišljena kao kreativna tvornica u kojoj se susreću i igraju ples i likovnost, kazalište i glazba te druga umjetnička područja s ciljem stvaranja i promišljanja zajedničkih inovativnih i interdisciplinarnih ideja, projekata i programa. Glavni cilj organizacije je popularizacija suvremene plesne umjetnosti kroz kreaciju i produkciju plesnih predstava te

organiziranje edukativnih programa, na području grada Bjelovara i županije, a potom i šire. Poseban fokus je stavljen na rad za mladu publiku i s njom, s naglaskom na inovativnost, interdisciplinarnost i inkluzivnost.

Prvi autorski rad nastao u produkciji organizacije je interaktivna kazališno-plesna predstava Astronauti za djecu od 4 do 8 godina. Osim produkcijske linije, djelatnost obuhvaća i rad na popularizaciji suvremenog plesa na lokalnoj razini u gradu Bjelovaru održavajući radionice kreativnog i

suvremenog plesa te obilježavanjem Međunarodnog dana plesa.

Umjetnička organizacija SHOOMA partnerska je organizacija suradničke Kliker platforme (http://www.klikerplatform.com/platforma/partneri ) od 2017. godine što donosi veliki značaj za potvrdu kvalitete ove umjetničke organizacije. KLIKER je prva hrvatska platforma koja potiče razvoj plesa za mladu publiku na području cijele Hrvatske, a okuplja iskusne i afirmirane umjetnike iz područja suvremenog plesa koji svoj rad posvećuju mladoj publici. Tako je umjetnička organizacija SHOOMA sklapanjem partnerstva dobila priliku distribuirati svoju prvu produkciju, predstavu Astronauti, s velikom podrškom Kliker mreže u sklopu Kliker festivala 2018. u Zagrebu i Varaždinu.

Čekamo Vas u četvrtak u Boho parku s novim kulturnim doživljajima!

Zvjezdana Galkowski

Vaš CUK

CUK LOGO

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad