RIBARSKI TJEDAN

Već 51 godinu ova manifestacija u Crikvenici spaja ljubav prema moru, tradiciju i zabavu. Približava se punih tjedan dana rezerviranih samo za nju, a ime joj je Ribarski tjedan.

Od 26. kolovoza do 2. rujna 2017. posjetitelje Crikvenice očekuje raznovrstan i bogat zabavan, gastronomski, kulturni i sportsko-rekreativni program, u kojemu će uživati sve generacije.
Cijeli će se tjedan izmjenjivati zabava i brojne aktivnosti na kopnu i moru. Ljubitelje morskih specijaliteta će razveseliti tematske gastro fešte, na kojima će svaku večer moći kušati drugu poslasticu (dagnje, tuna, brancin, plava riba, lignje, škampi).

POVIJESNA PRIČA 

Težak život, malo obradivih površina, ovisnost o moru samo su neke od nedaća prošlosti s kojima su se morali nositi stanovnici ovoga područja. No, to ih nije pokolebalo, nego im dalo dodatan vjetar u leđa da postanu najbolji. I postali su najbolji ribari Sjevernog Jadrana, s čak 30 % cjelokupnog jadranskog ulova 50-ih godina 20. stoljeća. Tada su se počela otvarati mnoga vrata, prikazivati nove prilike i razvijati neke nove mogućnosti napredaka.

Glas o skrivenom raju Jadrana pročuo se Europom te je europsko plemstvo počelo istraživati ljepotu ovoga kraja, uživati u blagoj klimi, čistom moru, suncu, prekrasnoj prirodi i odličnoj gastronomiju. To je bio nov početak za crikveničku rivijeru, početak razvoja turizma za kojeg su zaslužni svi oni ribari koji su se mukotrpno borili s morskim nedaćama, plimama i osekama, valovima i nestašicom riba. Zaslužni su što su svojim znanjem, snalažljivošću i domišljatošću pokazali da postoji djelić Jadranske obale koji će vas oduševiti na svakom koraku. Na tome im velika hvala.

SJEĆANJE NA RIBARSKE DANE 

Hvala nije bilo dovoljno, stoga su Crikveničani odlučili sagraditi nekoliko skulptura koje odaju priznanje ribarstvu i drevnim ribarima. Brončani kip Ribara u crikveničkoj luci, rad akademskoga kipara Zvonka Cara te moderna skulptura ribe u centru Crikvenice, rad crikveničkoga arhitekta i slikara Zdravka Gržičića, simboliziraju višestoljetnu crikveničku tradiciju ribarstva i privrženosti moru. No, nije samo umjetnost podsjetnik na bogatu morsku tradiciju, nego i ljudi, njihovi običaji, pjesma i čarobni mirisi ribarskih specijaliteta.
Stoga vam možemo poželjeti srdačnu dobrodošlicu na tradicionalni Ribarski tjedan, koji datira još od 1966. godine.
To je putovanje koje se održava krajem kolovoza. Posjetitelji tada imaju priliku upoznati tradiciju crikveničkoga kraja, pogledati odlične izložbe slikara koje je more inspiriralo na stvaranje prekrasnih umjetničkih djela, sudjelovati u raznim likovnim i sportskim radionicama ili se okušati u brojnim natjecanjima.

Posebnost Ribarskoga tjedna je svakako tradicionalno Ribarenje s gostima, koje se održava već više od 50 godina, a ne samo da će vas odlično zabaviti, nego ćete i “pokupiti” pokoji savjet od starih ribara. Kao što to i priliči svakoj fešti, Ribarski tjedan prepun je pjesama lokalnih KUD-ova, nastupa folklornih skupina, koncerata zabavne glazbe, ali i slasnih morskih specijaliteta, nakon kojih ćete prste polizati.

Krenimo zajedno na putovanje, na kojem će vam more ispričati svoju priču i pozvati vas da uživate u prekrasnim običajima, koji se njeguju još i danas.

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad