DARUVAR PRIJE SVEGA!

 

DARUVAR PRIJE SVEGA!

Vedran Babić:”Ne želim gradonačelničku plaću, želim bolji Daruvar!”

Besplatne knjige školarcima, božićnice umirovljenicima, poduzetnički i razvojni centri mladima i poduzetnicima, EU potpore OPG-ovima i razvoj turizma samo su neke od mjera kojima Vedran Babić, kandidat za gradonačelnika Daruvara želi pokrenuti ovaj grad.

Ti si poznato lice Daruvara, građani te znaju kao zastupnika u Hrvatskom saboru. . .  a sada se kandidiraš za gradonačelnika (!?)

-Daruvar je moj centar svijeta, moj dom. Daruvarčani poznaju moj rad i zalaganje za grad, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Imao sam priliku kao dogradonačelnik postaviti na noge mnoge projekte za dobrobit grada i građana, (od otvaranja novog Veteranskog centra, adaptacije Doma za starije i nemoćne, asfaltiranje cesta u Ljudevit selu i Doljanima, nabave novog vatrogasnog vozila za DVD Daruvar pa sve izmjene zakona o trošarinama na alkohol na dobrobit svih daruvarskih proizvođača piva). No, htio bih napraviti mnogo više za sve nas. Znam da to mogu uz pomoć svojih sugrađana i zato sam se odlučio kandidirati.

Koja su tvoja “predizborna obećanja”?

-Moja “predizborna obećanja” nisu “predizborna obećanja”! To su realne i ostvarive mogućnosti našega grada. Oni koji me znaju (a mnogo me njih zna!), znaju kako radim što dokazuju i brojni projekti ostvareni tijekom mog zastupničkog mandata. Ono što želim sebi, želim i Daruvarčanima, a to je svakako više radnih mjesta u gradu za svakog našeg mladog sugrađanina, bolja poduzetnička klima za sve naše postojeće i buduće poduzetnike, više kapitalnih investicija za turizam i infrastrukturu grada.

Koje su ključne odrednice tvog programa i po čemu ćeš biti drugačiji i prepoznatljiviji od protukandidata?

-Briga za mlade, gospodarstvo grada, poduzetništvo, okoliš i turizam te briga za one najpotrebitije ono je na čemu se zasniva naš plan za uspješniji Daruvar.

Osim toga, smatram da visokom pozicijom kao saborski zastupnik našem gradu mogu pomoći i na drugi način, lobirajući za lokalne interese na nacionalnoj razini.

Konkretno, čime misliš pridobiti povjerenje ljudi?

-Povjerenje se zaslužuje radom i zalaganjem. Radom i zalaganjem za grad na svim razinama. Iako me ljudi po tom pitanju već dobro poznaju, htio bih da moji rezultati i postupci govore sami za sebe. Moj način razmišljanja je dugoročan, ne “jednomandatni” i sve se planira kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja. Na taj način mislim voditi i Daruvar. Iskreno volim svoj grad bez “fige u džepu” i želim u njemu ostati te raditi da nam svima bude bolje! To je ujedno i moje jedino “predizborno obećanje”!

Svi pričaju o komunalnim problemima, no što je s našim mladim sugrađanima?  Ako ovako nastavimo, Daruvara uskoro neće biti!

-Svjestan sam da je to boljka svih manjih gradova u Hrvatskoj. Nedostatak radnih mjesta i sadržaja je ono što tjera mlade iz grada. U tom pogledu ih potpuno razumijem. No, upravo je sada prilika da pokažemo kvalitetan plan za njih odnosno “plan za ostanak kod kuće!”.

Cilj nam je da mladi u svom gradu pronađu sve što im treba, da grad potpuno zadovolji njihove potrebe. Osim borbe za svako novo radno mjesto u gradu, pomoći ćemo im odvajanjem više novaca za stipendije, nagrađivanjem izvrsnih u znanju i u sportu te podupiranjem uspješnih udruga i sportskih društava. Želimo stvoriti grad u kojem se cijeni znanje, mladost i inovativnost, prilagoditi Hrvatski dom za mlade, steći status “Grad – prijatelj djece”, dograditi vrtić te uvesti jednosmjenske nastave u osnovnim školama, . . . No, ovo su samo neki od projekata koje mislimo provesti. Siguran sam da će nam tijekom kampanje mladi ukazati na njihove potrebe te ćemo zajedno osmisliti projekte koji će njima biti interesantni.

Koji je tvoj plan razvoja poduzetničkog centra odnosno poduzetničke infrastrukture?  U kojem periodu se to može postići i kako?

-Poduzetništvo je okosnica gospodarskog sustava, a poduzetnici posebna, pokretačka snaga svakog uspješnog grada. Cilj nam ih je u gradu stvoriti što više te im omogućiti bolji i učinkovitiji rad otvaranjem poduzetničkog inkubatora i ponovnom aktivacijom razvojnog centra te subvencijama za kredite poduzetnicima. Uvjeren sam da tijekom četiri godine mandata možemo stvoriti povoljnu investicijsku klimu preuzimajući modele uspješnih gospodarskih sustava. Drugi su uspjeli pa zašto ne bismo i mi, preuzimajući njihov know – how. Cilj je postići da gradske tvrtke budu na usluzi upravo poduzetnicima te ih aktivno uključiti u rad gradske uprave kroz savjetodavna tijela. Također, nastavljamo sa svim započetim kapitalnim i infrastrukturnim projektima i otvaramo nove kroz EU fondove, lobiranjem na nacionalnom političkom nivou te prije svega – racionalnim trošenjem proračunskog novca.

Danas se u cijeloj Hrvatskoj mnogo govori o razvoju turizma . . . Koje su uopće mogućnosti razvoja turizma u Daruvaru?

-Daruvar je, to svi znamo, prekrasan grad! Ne govorim to samo zato što je ovo moj grad. Na žalost, umjesto da postane poznat po svojim prirodnim ljepotama, postao je poznat po sasvim nekim drugim stvarima. Daruvaru je potreban temeljit “rebranding” obnovom svih materijalnih i nematerijalnih vrijednosti te njihovom kontinuiranom promocijom.

Daruvar ima toliko toga dobroga za ponuditi: od Toplica; medicinskog, sportskog i lovnog turizma; predivnih vina i vinarija; tradiciju spravljanja vrhunskog piva i vina; bogatu i multikulturalnu gastronomiju… ima sve predispozicije za postati top turistička destinacija. No, netko se time treba pozabaviti te prestati zanemarivati gradske ljepote na uštrb nekih drugih, “aktualnijih političkih tema”.

Cilj nam je naš grad učiniti poželjnom i prepoznatljivom turističkom destinacijom tako što ćemo proširiti turističku ponudu. Blagoslovljeni smo geotermalnim izvorima koje bi trebalo modernizirati, a plan nam je funkcionalno spojiti Daruvarske toplice i Termalni vodeni park te proširiti njihov sadržaj.

Žao mi je da naš grad nema svoj gradski muzej pa je cilj osnovati i Muzej grada Daruvara, a bogatu povijest dvorca Janković sadržajno prikazati na način primamljiv posjetiteljima.

Daruvar ima potencijal postati i top destinacija seoskog turizma. Kroz naš program cilj nam je pomoći OPG-ovima kako bi postali konkurentni ponudom te turistički atraktivniji. Također, za sve nas ljubitelje planinarenja, vrijeme je da dom na Petrovom vrhu dobije jedno novo, moderno ruho.

U trenutku kada svi traže novac i bore se za svaku kunu, ti se kuna odričeš! (?)

-Istina je, zaista neću primati gradonačelničku plaću. Smatram da bi to u ovim uvjetima u kojim se nalazi naš grad bilo krajnje licemjerno. Na taj način punit ćemo gradsku blagajnu te ćemo gradu uštedjeti 250.000 kn godišnje, odnosno 1.000.000 kn u jednom mandatu koje ćemo usmjeriti za pomoć onima kojima je to najpotrebnije. To je zaista mnogo novca, novca kojim bi se mogli provesti projekti od presudne važnosti za građane poput smanjenje cijene vrtića, financijske pomoći roditeljima pri kupnji školskih knjiga ili poput besplatnih knjiga za one socijalno najugroženije te božićnica za starije građane. Projekata je mnogo, poboljšanja su moguća, naš grad može postati bolji. Uvjeren sam da će građani prepoznati moju dobru namjeru i dati mi povjerenje da sve to zajedno i ostvarimo!

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad