Upoznavanje s institucijama Europske unije

Edukativni put u Bruxssel

Upoznavanje s institucijama Europske unije

U organizaciji Alma mater Europea, europski centar Maribor, u petom mjesecu 2017. godine studenti s druge godine diplomskog studija posjetili su Europske institucije koje se nalaze u Bruxelles-u, glavnom gradu Belgije. Ujedno, Bruxelles je jedan od sjedišta Europske unije i mnogih njezinih institucija. Razlog posjeta je terenska nastava u institucijama Europske unije koje djeluju u Bruxelles-u. obzirom da na Alma mater pohađam Europski poslovni studij, imao sam određeno teorijsko znanje o načinu funcioniranja Europskih institucija i donošenju odluka u Parlamentu Europske unije iz kolegija koje sam polagao.

No, posjet direktno institucijama ostavio je poseban utisak.

Prvi dio posjeta EU institucijama bio je posjet Europskom parlamentu u Bruxelles-u gdje se većinu mjeseci obavljaju pripremne zakonodavne radnje, siednice odbora. Saznali smo da se sve više javlja zahtjev da se sjedište Europskog parlamenta premjesti u Bruxelles budući da se tamo nalazi većina institucija Europske unije koje su bile predmet posjeta prilikom edukativnog putovanja iz razloga smanjenja troškova dnevnica i putovanja zastupnika i asistenata. Trenutno sjedište Europskog parlamenta nalazi se u Strasbourgu.

Zastupnička mjesta dodjeljuju se na temelju broja stanovnika svake države članice.

Svaki korak u parlamentu ima svoju proceduru i redoslijed. Iako ima 751 zastupnik u parlamentu Europske unije, savršeno sinkronizirano je omogućen prijevod na 24 službena jezika Europske unije. Također, jedan od posjeta koji smo imali u Brusselu je i Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Europskoj Uniji gdje smo saznali ulogu ambasadora i njegove dnevne zadatke koji se odnose na

obavještavanje Vlade Republike Hrvatske o događajima u Europskim institucijama vezanih za Republiku Hrvatsku. U ambasadi Republike Hrvatske saznali smo koja je procedura prilikom utjecaja na odluke Europske Unije, a imaju značaj za RH i odluke koje je potrebno donijeti kako bi se zakoni Europske unije sinkronizirali s Ustavom Republike Hrvatske. Uz navedene posjete, posjet Europskoj komisiji, (koje je izvršno tijelo Europske unije), omogućio je promijeniti vlastito razmišljanje o Europskoj uniji u pogledu budućnosti EU i planu razvoja investicija u manje razvijenim zemljama članicama. Prilike, mogućnosti razvoja, fondovi kao pomoć u svrhu razvoja svih segmenata zemalja članica, samo su neke od koristi Europske Unije. Posjet Europskoj pučkoj stranci EPP, u ležernom tonu, omogučio nam je saznanje o trenutnom stanju u Europskoj uniji s obzirom na aktualnu temu vezanu za izlazak Velike Britanije kao i planovima o nastavku djelovanja Europske unije bez Velike Britanije. Također, zanimala nas je procedura koju je potrebno proći prilikom izlaska iz Europske unije koja će trajati dvije godine i što to znači za Europsku uniju kada jedna tako velika zemlja napušta EU, kako će se dogovoriti o daljnoj trgovinskoj suradnji. Saznali smo kako će svaka od strana, Velika Britanija i ostale članice Europske unije, snositi odredene gubitke u smislu prvenstveno gubitka prednosti olakšane tržišne razmjene dobara i usluga.

Brussell odiše organizacijom i kvalitetom postupaka ispunjavanja zadataka što je i potrebno kod tako važnih institucija koje odlučuju za cijelu Europsku uniju. Sigurnost i organizacija su na vrlo visokom nivou, što je bilo vidljivo po provjerama prilikom ulaska u bilo koju od institucija Europske unije, višestruke kontrole predmeta i provjere dokumenata.

Za mene je to bio prvi susret s važnim organima Europske unije te svrhu posjeta gdje sam želio saznati kako funkcionira tako veliko tijelo koje predstavlja gradane Europske unije.

Za vrijeme slobodnog vremena, izmedu posjeta institucijama Europske unije,

tijekom razgledavanja grada, primjetno je kako tamošnje vlasti visoko pozicioniraju važnost znamenitosti kao i povijesne kulture grada. Čistoća i urednost grada je na visokoj razini što je uvijek ugodno iznenađenje kod posjeta drugoj zemlji. Nezaboravno iskustvo, uz edukativni dio putovanja, omogućila je

degustacija posebnih jela i pića koja su karakteristična za Bruxelles jer je to već postalo moj običaj prilikom posjeta drugoj zemlji.

                                                                                                                                               Marko Balenović

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad