15 MILIJUNA EURA ZA . . . (II)

Grad Bjelovar

15 MILIJUNA EURA ZA . . .

ZAVRŠEN PROJEKT SORTIRNICE –

U GOSPODARENJE OTPADOM ULOŽENO UKUPNO OKO 15 MILIJUNA EURA

 

Završen je projekt „Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Bjelovara“, vrijedan oko 6 milijuna eura, kojim će se povećati količina odvojeno-sakupljenog komunalnog otpada, a samim time i smanjiti količina komunalnog otpada na odlagalištu „Doline“. Sufinanciranje iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosi 4.886.880,85 EUR, odnosno 85%, a ostatak od 15% je financiran je iz gradskog proračuna, čulo se na završnoj konferenciji projekta.
Bjelovarska sortirnica ima kapacitet 10 tona ulaznog odvojeno-prikupljenog komunalnog otpada po satu. Potpuno automatskim radom, osim u dijelu sortiranja gdje to zamjenjuje ljudsko oko i ruka, vrši se odvajanje prema kvalitetama frakcije, odnosno prema uporabnim vrijednostima. Točnije, iz sortirnice izlazi čista sirovina papira, plastike, kartona, aluminija, željeza, tekstila i svega ostalog spremnog za plasman na burzu otpada, istaknuo je na konferenciji Željko Horvat, direktor tvrtke Tehnix, koja je opremila sortirnicu.
U bjelovarski projekt uključen je i Daruvar te općine Dežanovac, Đulovac, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Severin, Sirač, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac.
Tom prilikom gradonačelnik Grada Bjelovara istaknuo je kako je u posljednje četiri godine u cjelokupan sustav gospodarenja otpadom uloženo više od 15 milijuna eura što je Bjelovar stavilo među najbolje gradove na tom polju, s čim se ni naš glavni grad ne može pohvaliti.
Zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša rekao je kako u Bjelovaru vidi pozitivan primjer dobre prakse kako jedna lokalna sredina može zaokružiti gospodarenje otpadom na ispravan i cjelovit način na svom području.

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad