13,2 MILIJUNA KUNA ZA PRIJEVOZ UČENIKA . . .

13,2 MILIJUNA KUNA ZA PRIJEVOZ UČENIKA

OSNOVNIH ŠKOLA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je u Čazmatransu ugovor i aneks ugovora vezan uz prijevoz županijskih osnovnoškolaca – ugovore ukupno vrijedne 13,2 milijuna kuna.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja poslovnu suradnju s najvećom prijevozničkom tvrtkom u Republici Hrvatskoj, a vezanu uz prijevoz županijskih osnovnoškolaca u školu i iz škole. Temeljni ugovor nakon provedenog postupka javne nabave vezan je uz prijevoz 3200 učenika na području županije za školsku godinu 2020./2021., a vrijedan je 10,5 milijuna kuna.

No, s obzirom na situaciju vezanu uz pandemiju koronavirusa i potrebno provođenje epidemioloških mjera koje uvjetuju pravila vezana uz prijevoz učenika Čazmatrans je uveo uz 230 postojećih linija njih još 43.

Samim time cijena prijevoza naših osnovnoškolaca porasla je na godišnjoj razini za gotovo 2,7 milijuna kuna i te troškove pokrit će Bjelovarsko-bilogorska županija iz svog proračuna kako bi za sve naše osnovnoškolce bio osiguran besplatan prijevoz.

Podsjetimo, nikada izazovnija nova školska godina nije bila kako za naše učenike i njihove roditelje, tako i za škole i osnivače, a Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač škola u svakom trenutku stala je iza svojih školskih ustanova.

Tako je trebalo uskladiti i prijevoz učenika budući da je zbog njihove sigurnosti i poštivanja epidemioloških preporuka bilo nužno uvesti dodatne linije. Nakon radnih sastanaka župana Damira Bajsa i ravnateljstava županijskih škola i Čazmatransa dogovoreni su okviri suradnje i Čazmatrans je poslao ponudu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vezanu uz dodatni prijevoz učenika koja je i prihvaćena i Županijska skupština na prijedlog župana Damira Bajsa dala je ovlaštenje županu Bajsu da potpiše aneks ugovora za dodati prijevoz.

„Potpisivanje ugovora i aneksa ugovora nam znači puno, jer na taj način imamo određenu sigurnost za obavljanje posla za koji smo se pripremali cijelo ljeto. Župan je još jednom pokazao da brine za stanovnike, putnike i gospodarstvenike u otežavajućim okolnostima kao što je i ova vezana za koronavirus. Situacija se mijenja iz dana u dan, no mi se prilagođavamo i novim rasporedima, linijama, razmacima koji su rezultirali novim troškovima koje će Županija podmiriti. Naši vozači obavezno moraju nositi zaštitne maske, sva vozila se moraju dezinficirati na početku i na kraju dana, u autobusu od 50 mjesta smije biti prisutno najviše 22 putnika uz poštivanje određenog razmaka. Ono što nas trenutno izvlači u našem poslovanju je upravo prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola. Svi prijevoznici u RH su reducirali linije i odrađuju se samo one na kojima ima putnika. S obzirom da još uvijek nismo potpisali ugovor o javnim uslugama, nažalost neki stanovnici su ostali zakinuti za autobusni prijevoz i ne pruža im se mogućnost za putovanja. U odnosu na prije, Čazmatrans je zbog nerentabilnosti ukinuo oko 30 posto prijevoznih linija“ naglasio je prilikom potpisivanja ugovora Damir Pavlović, direktor Čazmatrans Prometa d.o.o.

„Ono što je bilo ključno za ovu školsku godinu je da osiguramo sigurnost za naše učenike, profesore i nastavnike. Jedan od uvjeta je bilo i pitanje prijevoza. Da bi to ostvarili morali smo uvesti dopunske linije, a obzirom da se vrlo često radi dvosmjenski te linije su povisile ukupan iznos koji je već prije utvrđen. U praksi to znači, što se tiče osnovnoškolaca njih 3200, koliko ih imamo u prijevozu na području županije, ugovor od 10,5 milijuna kuna sada je narastao na 13 milijuna kuna, a aneksom ugovora smo preuzeli plaćanje svih tih linija. Sredstva su ovog trenutka u drugom planu, iako to Županija plaća iz svog izvornog dijela proračuna, bitna je sigurnost naših učenika. Također, mi plaćamo 10 milijuna kuna za prijevoz naših srednjoškolaca, također njih 3 000. Mi smo županija koja upravo radi činjenice da smo u jednom dijelu ruralna županija, imamo veliki broj učenika koji putuju, ali meni je ključno bilo da kroz ovakav način, uz osiguranje sigurnosti učenika, osiguramo i nešto drugo, a to je početak rada naše tvrtke Čazmatrans. Naime, oni su prestali raditi početkom pandemije, radili su sporadično, a onaj pravi posao s velikim brojem autobusa počeli su raditi kada je krenuo prijevoz učenika. Tih dodatnih 3 milijuna kuna je dobro za učenike, za njihovu sigurnost, ali dobro je i za financiranje našeg najvećeg prijevoznika u Hrvatskoj, a naravno i u županiji“ zaključio je župan Damir Bajs u Čazmatransu. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad