2.372.710,00 kuna štete!

Proglašenje elementarne nepogode od suše za 3 grada i 11 općina na području Bjelovarsko-bilogorske županije

Ribnjačarstvo“ Končanica prema prvim procjenama ima štetu od 2.372.710,00 kuna

Na zahtjev gradova: Daruvara, Čazme i Grubišnog Polja te općina: Dežanovac, Hercegovac, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Sirač, Štefanje, Veliki Grđevac, Velika Pisanica i Velika Trnovitica, župan Damir Bajs, dipl.iur., proglasio je elementarnu nepogodu od suše.

Velike materijalne štete uslijed suše

Visoke temperature i izostanak padalina od 1. lipnja do 24. kolovoza 2017. godine prouzročilo je velike materijalne štete uslijed suše na poljoprivrednim površinama i ribnjacima većeg dijela Bjelovarsko-bilogorske županije.

Elementarnu nepogodu od suše, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, proglasio je u tvrtci „Ribnjačarstvo“ Končanica koje prema prvim procjenama ima štetu od 2.372.710,00 kuna. Naime, uslijed dugotrajno sušnog razdoblja i visokih temperatura došlo je do pomanjkanja vode u ribnjacima s mlađi i konzumnom ribom te do velikog uginuća ribe.
Ovo je već peta elementarna nepogoda koju je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proglasio ove godine (jednu od mraza, jednu od poplave, dvije od tuče i sada od suše!).

Elementarne nepogode ove godine

Prva elementarna nepogoda proglašena je 17. svibnja zbog šteta nastalih uslijed mraza, kada su stradale voćarske kulture i to na području tri grada: Bjelovara, Daruvara i Grubišnog Polja te sedam općina: Bereka, Kapele, Rovišća, Sirača, Štefanja, Dežanovca i Velikog Grđevca. 21. lipnja, župan Damir Bajs proglasio je elementarnu nepogodu od poplave za područje Općine Kapela koje je stradalo uslijed jakih kiša i poplava, posebice naselje Jabučeta. Mjesec dana kasnije, točnije 21. srpnja, na zahtjev Grada Grubišnog Polja i općina: Berek, Ivanska i Nova Rača, župan Damir Bajs proglasio je elementarnu nepogodu od tuče kada su stradali poljoprivredni usjevi i gospodarski objekti na području naše županije. 7. kolovoza župan Damir Bajs proglasio je elementarnu nepogodu od tuče za područje općine Đulovac uslijed koje su stradale obiteljske kuće, gospodarski objekti te vinogradi, voćnjaci i ratarske kulture. Za prve dvije elementarne nepogode utvrđen je konačni iznos šteta i to od mraza 13 milijuna kuna i od poplave na području Općine Kapela 20 tisuća kuna. Za ostale dvije elementarne nepogodne od tuče prva procjena šteta iznosi gotovo 19 milijuna kuna.

Suša je za ribnjačarstvo vrlo pogubna!”

– Na zahtjev Ribnjačarstva Konačanica mi smo promptno reagirali kao Općina i županu smo poslali zahtjev za proglašenje elementarne nepogode, jer ovo poduzeće je od vitalnog značenja za općinu. Na žalost, ova suša se neće odraziti samo ove godine već i sljedećih godina jer suša je za ribnjačarstvo vrlo pogubna. Iz te osnove zahvaljujemo županu i nadam se da ćemo i mi moći pomoći ovom poduzeću da nastavi raditi kako je i radilo do sada, izjavio je Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica.

“Stanje je katastrofalno!”

– U zadnjih tri, četiri mjeseca gotovo da i nemamo kiše! U srpnju je palo desetak litara što za ribnjake ne znači ništa! Također, Ilova je pala na najnižu razinu od 11cm na mjernoj postaji u Maslenjači. Mi vode nemamo, ni od padavina, niti od dotoka. Imamo četiri ribnjaka koji su potpuno suhi, a u drugim ribnjacima fali nam 60% radne vode, kako bi ribnjaci mogli normalno funkcionirati. Na sportskom ribnjaku nam je uginulo plemenite ribe i mi smo ovaj ribnjak dopumpali iz ribnjaka pored, koji smo žrtvovali tako da nemamo proizvodnju jednogodišnje mlađi, što će se odraziti za tri godine (jer uzgoj šarana je tri godine). Stanje je katastrofalno, zasićenost vode algama, muljem, nečistoćama i kisika je na rubu općem opstanku ribe. Mi smo planirali 90 vagona proizvodnje, ali proizvodnja će biti po procjeni u srpnju 20% manje, ali će se ti gubici povećati jer riba danima ne jede. Konzum neće narasti očekivano, ali ni male ribe! Ući ćemo u zimu s malim jednogodišnjakom i slabim dvogodišnjakom iza čega slijede veliki gubici i slabiji prirast. Mi ćemo tražiti otpis koncesije i fondove EU te se nadamo da će država imati razumijevanja. Zakup ribnjaka nije mala stavka. Mi plaćamo 250 tisuća kuna godišnje, a s obzirom da nemamo ribnjake već livade smatram da je potrebno da nam se pomogne otpisom zakupnine. Što se tiče fondova Europske unije, smatramo da imamo jednake uvjete elementarne nepogode kao i kod požara, jer ovdje su višegodišnji gubici u pitanju, vrlo tešku situaciju obznanila je Nada Lukić Kolundžić, direktorica Ribnjačarstva Končanica.

Poljoprivrednici mogu očekivati veće naknade šteta!”

– Ove godine od 1. lipnja do danas imamo situaciju visokih temperatura, što nije neuobičajeno za ovaj dio godine. Ali, izostanak padavina uzrokovao je probleme kod nekih poljoprivrednih kultura, a ne treba zaboraviti da slatkovodni ribnjaci, koji su najveći u Hrvatskoj, imaju velike štete. Očekujemo da će nakon proglašenja elementarne nepogode nešto biti i prihvaćeno, jer je Ministarstvo objavilo natječaj koji je vezan uz naknadu šteta od elementarnih nepogoda, pa za razliku od prošle godine, poljoprivrednici mogu očekivati veće naknade šteta. Štete će biti i na trajnim usjevima, ali baš na ribnjacima očekujemo velike štete. 60% manje padavina je dovelo do toga da će ukupni ciklus koji traje 3 godine, biti poremećen, a šteta samo za ovu godinu bit će oko 2,5 milijuna kuna, izjavio je prilikom obilaska ribnjaka, župan Damir Bajs, dipl.iur.

Galerija fotografija

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad