30.000.000,00 kuna bespovratmih sredstava EU za . . .

30.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava EU za . . .

KRENULA DOGRADNJA MEDICINSKE ŠKOLE BJELOVAR U SKLOPU EU PROJKETA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić u društvu zamjenice Marije Jungić, ravnateljice Medicinske škole Bjelovar Biljane Balenović i zamjenika gradonačelnika Grada Bjelovara Igora Brajdića položio je kamen temeljac za dogradnju Medicinske škole Bjelovar u sklopu europskog projekta Regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu.

Riječ je o projektu vrijednom 33.374.080,50 kuna. Bespovratna sredstva EU iznose 30.000.000,00 kuna i dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a Bjelovarsko-bilogorska županija će u ovaj projekt uložiti 3.374.080,50 kuna.

Projekt same dogradnje vrijedan je 18,6 milijuna kuna, a nakon što se škola dogradi 11 milijuna kuna uložit će se u novu suvremenu opremu, odnosno opremanje škole.

Inače, Projekt Regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu Medicinske škole Bjelovar sastoji se od 2 projekta ukupno vrijedna 62,5 milijuna kuna. Dogradnja Medicinske škole i opremanje je jedan, a Uspostava regionalnog centra kompetentnosti je drugi koji se paralelno provodi.

Svrha projekta je uspostava infrastrukture kako bi se Regionalni centar kompetentnosti organizirao kao mjesto edukacije učenika i studenata, stručnog usavršavanja osoba zaposlenih u zdravstvu te mjesto prekvalifikacije i stjecanja kvalifikacija odraslih nezaposlenih osoba i osoba s teškoćama.

Medicinska škola Bjelovar nadogradit će za gotovo 2000 četvornih metara novog prostora u koji će biti smješteno 8 kabineta od kojih dio čini simulacijski centar, 2 laboratorija, 2 specijalizirane učionice, opće učionice, kabineti za profesore te sanitarne i pomoćne prostorije.

Sve navedeno će nastavnicima i učenicima Medicinske škole kao i nastavnicima i učenicima škola partnera na projektu, a kojih je 13 omogućiti da rade u najnovijim i najsuvremenijim uvjetima na novoj i modernoj opremi i ne manje važno da Medicinska škola Bjelovar prijeđe na jednosmjenski rad.

Kreće se i u razvoj novih zanimanja koja dosada ne postoje u Hrvatskoj poput njegovateljica za palijativnu skrb, medicinskih sestara za palijativnu skrb te dentalnog specijalista koji će na zanimanje dentalnog tehničara ujedno pružiti mogućnost za nastavak obrazovanja.

Uz to razvijat će se i programi za djecu s teškoćama, osobe s invaliditetom kao i programe obrazovanja odraslih, jer naglasak je stavljen na cjeloživotno obrazovanje. Kako bi učenici i odrasli polaznici centra imali dostupna najnovija znanja i metode u struci, na najnovijoj opremi odgojno-obrazovni djelatnici i mentori kroz projekt će se usavršavati u strukovnim digitalnim kompetencijama.

Ujedno, prilika je to i za četiristotinjak učenika Medicinske škole da uspostave kontakt s poslodavcima, da se dodatno educiraju, usavršavaju svoje znanje u struci, da budu kompetentni na tržištu rada.

Pažnja će se posvetiti i promociji strukovnog obrazovanja kroz natjecanja u struci za srednjoškolska zanimanja, međunarodna natjecanja, održavat će se radionice s roditeljima djece koja tek trebaju upisati srednju školu i niz drugih. (bbz.hr)

Vlado Božić o Regionalnom centru kompetentnosti u zdravstvu

 

Biljana Balenović, ravnateljica Medicinske škole Bjelovar: –Iskočit ćemo iznad ostalih zdravstvenih škola! 

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Bjelovara: -Ovo je veliki dan i za grad Bjelovar! 

Marko Marušić, župan BBŽ-e: -To je jedna dobra poruka našim mladima!

Polaganje kamena temeljca za Regionalni centar kompetentnosti u zdravstvu

Početak radova je blagoslovio fra Marko Pustišek, pater iz FRANJEVAČKOG SAMOSTANA BJELOVAR (Župa sv. Antuna Padovanskog).

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad