39. Međunarodni dan muzeja i 70. obljetnica Gradskog muzeja Bjelovar

39. Međunarodni dan muzeja i

70. obljetnica Gradskog muzeja Bjelovar

 

U čast obilježavanja 39. Međunarodnog dana muzeja i 70. obljetnice Gradskog muzeja Bjelovar,

uz veliki broj posjetitelja, u Gradskom muzeju Bjelovar otvorena je izložba Ivana Meštrovića,

najistaknutijeg hrvatskog kipara svjetske slave.

 

Milan Pavlović, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar, prilikom otvorenja izložbe, između ostalog je izjavio:  –Izložene su skulpture, prekrasan monumentalni Rodin, dva indijanca koja su postavljena 1928. godine, a nalaze se u Chicagu te ženski akt Sanjarenje čime završavamo izložbu, . . . možemo pogledati ukupno 41 rad ovog autora, a radi se o 16 originalnih crteža,  o 21 litografskom otisku . . . Zadnja izložba Ivana Meštrovića bila 1978. godine i od tada je prošla 41 godina . . . Zanimljivo je napomenuti kako se ova izložba od drugih razlikuje upravo po tome što nema svoju zadanu temu, već je predstavljen presjek radova Ivana Meštrovića.

Sabina Kaštelančić, profesorica i kćer poznatog slikara Ante Kaštelančića, predstavila je Meštrovićevu litografsku mapu koja broji 21 list, a prikazi na njoj su religioznog i svjetovnog sadržaja.

Valna Bastijančić Erjavec, zamjenica gradonačelnika prije otvorenja izložbe, između ostalog je naglasila: -Sve ovo je zapravo rezultat rada jako puno ljudi; od samih kustosa i pomoćnog osoblja do svih vanjskih suradnika. Kada zajedno radimo zaista možemo postići velike rezultate!

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, između ostalog je rekao: -Meštrović je obilježio ne samo umjetnost našeg kraja, već i svjetsku umjetnost. Ljepota njegovog stvaranja je pred nama! . . . Nakon 41 godinu se je Meštrović vratio u naš kraj, i to s 41 djelom. Retrospektiva je to koja će pokazati što je taj umjetnik kroz svoj život napravio. Ja bih rekao da za 70 godina našeg muzeja ovo je jedan od najljepših poklona, poklon koji će obilježiti 2019. godinu. Zadovoljstvo mi je što će izložbu otvoriti upravo sin cijenjenog umjetnika, Mate Meštrović.

Mate Meštrović, koji je i službeno otvorio izložbu svojeg oca, prepustio je supruzi Rumjani da pročita pripremljeni govor. Donosimo dio izlaganja: -Meštrovićevo djelo, čiji fragment je ovdje danas predstavljen, dio je njegovog iznimnog života. Od siromaštva se uzdigao do svjetskog umjetnika čije stvaralaštvo prkosi zubu vremena. Meštrović je bio ne samo kipa, nego i arhitekt, romanopisac, povjesničar, pjesnik, filozof, značajan sudionik u svim političkim prevrtanjima svog vremena. Što je Meštrovića natjeralo da piše, da stalno stvara? Kazao je jedanput da mu je kroz čitav život bila želja da barem na njegovom polju, u umjetnosti, njegova mala i siromašna domovina Hrvatska bude bogatija!

Kako spojiti tradiciju s novim tehnologijama i multimedijom

te ispričati priču razvoja čovjeka kroz povijest

U čast obilježavanja 39. Međunarodnog dana muzeja i 70. obljetnice Gradskog muzeja Bjelovar, otvorena je i audio-vizualna izložba „Monolit – retrospektiva postojanja“, koja je nastala u suradnji benda ZAYN i Gradskog muzeja Bjelovar. U sklopu ove izložbe održan je i koncert Zayn banda.

Foto-raport:

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad