5 MILIJUNA KUNA ZA . . .

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA IZDVAJA 5 MILIJUNA KUNA ZA POTREBE ZDRAVSTVENIH USTANOVA U OČUVANJU ZDRAVLJA I PRUŽANJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U VREMENIMA PANDEMIJE COVIDA 19

Bjelovarsko-bilogorska županija od prvog dana borbe protiv pandemije koronavirusa stala je uz svoje zdravstvene ustanove i kao jedina do sada izdvojila sredstva vezana uz nabavku zaštitne opreme, proširenje bolničkih kapaciteta potrebnih za Covid odjel i nabavku prijeko potrebne medicinske opreme za liječenje covid pozitivnih pacijenata.

Tako je Bjelovarsko-bilogorska županija rebalansom proračuna osigurala 5 milijuna kuna potpora za borbu protiv korone i navedena sredstva do sada su potrošena, a vezano ponajviše uz troškove u zdravstvu koje je prvo na udaru u obrani od koronavirusa s obzirom da redovna sredstva ne omogućavaju u potpunosti nabavku potrebnih zaštitnih sredstava i opreme za borbu protiv COVIDA 19.

Podsjetit ćemo kako je na početku pandemije bjelovarska Opća bolnica krenula s 2 kreveta namijenjena za liječenje COVID oboljelih pacijenata, a danas bolnica ima 70 raspoloživih kreveta od kojih je 50 osigurano za oboljele pacijente i 20 za opservaciju, a trenutno se priprema i oprema prostor za još 20 kreveta za oboljele, dakle ukupno 90.

Budući kako se na početku pandemije znalo kako su respiratori nužno potrebni za liječenje teško oboljelih pacijenata bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u ožujku ove godine i ravnatelj Opće bolnice Bjelovar prim. Ali Allouch na radnom sastanku utvrdili su da treba bolnicu opremiti s dodatnih 9 novih respiratora za što će sredstva izdvojiti Županija i oni su do danas svi isporučeni bolnici.

Uz tih devet respiratora još jedan novi respirator je doniran Općoj bolnici od strane Bjelovarsko-križevačke biskupije, pa se ukupna brojka respiratora u našoj bolnici udvostručila. Trenutno su dva respiratora Opće bolnice Bjelovar na posudbi u KB Dubrava.

Uz respiratore Bjelovarsko-bilogorska županija je financirala i kupnju druge medicinske opreme poput aparata za hitnu dijalizu namijenjenog za COVID odjel, transportne respiratore, monitore za praćenje vitalnih funkcija, uređaja za dezinfekciju prostora i druge. Također, nabavljen je i jedan anesteziološki stol za hitne operativne zahvate za COVID pozitivne pacijente i time je kompletno opremljen respiratorski centar na COVID odjelu Opće bolnice Bjelovar.

Tako je omogućeno liječenje za najteže pacijente koji su do sada u većini slučajeva premješteni na liječenje u zagrebačke klinike. Svjesni činjenice da zagrebačke klinike popunjavanjem svojih kapaciteta više neće moći zaprimati teške slučajeve u bjelovarskoj Općoj bolnici poduzete su sve mjere i radnje, odnosno nabavljena je potrebna medicinska oprema kako bi se omogućilo liječenje i većeg broja teških slučajeva oboljenja od koronavirusa.

Budući da medicinsko osoblje daje velike napore u zdravstvenom sustavu, a i samo nije lišeno oboljenja od koronavirusa, građani naše županije i pacijenti koji priliježu Općoj bolnici Bjelovar mole se za razumijevanje u situaciji u kojoj se danas nalazi zdravstveni sustav.

Treba napomenuti kako do sada svi pacijenti koji su trebali bolničko liječenje vezano uz oboljenje od COVIDA 19 isto su i dobili i ni jedan pacijent nije ostao uskraćen za medicinsku zaštitu zbog manjka kreveta ili potrebne medicinske opreme. S ulaganjima u taj segment nastavlja se i dalje i Bjelovarsko-bilogorska županija bila je i ostaje glavni partner i potpora svom zdravstvenom sustavu. (bbz.hr)

Prim. Ali Allouch, ravnatelj OB Bjelovar: “Nismo izgubili glavu!”

 

Dr. Vesna Grgić, epidemiolog: “Mnogi ne znaju gdje su se razboljeli!”

 

Damir Bajs: “Zdravstveni sistem županije pripremio za ono što dolazi!”

 

Fotografije nestale s kartice!

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad