BBŽ – PRVA OTVORENA ŽUPANIJA U HRVATSKOJ

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA – PRVA OTVORENA ŽUPANIJA U HRVATSKOJ

Bjelovarsko-bilogorska županija postala je prva otvorena županija u Hrvatskoj, prva koja građanima na uvid daje sve podatke o isplatama iz županijskog proračuna u posljednje četiri godine čime se daje cjelovit uvid u trošenje javnog novca.

Predstavljanje platforme „Otvorena županija“

Platformu „Otvorena županija“ koja je od danas dostupna na županijskoj mrežnoj stranici predstavio je župan Marko Marušić te Tomislav Knežević iz tvrtke LIBUSOFT CICOM d.o.o. koja ju je izradila.

– Nemamo što skrivati. Želimo da građani vide kako se troši javni novac. Ovo je najviša moguća razina otvorenosti jer javnosti podastiremo popis svih isplata u posljednje četiri godine. Riječ o jednom od mojih predizbornih obećanja koje na ovaj način ispunjavamo – istaknuo je župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić dodajući kako mu je drago da je Bjelovarsko-bilogorska županija prva u Hrvatskoj ispunila zakonsku obvezu javnog objavljivanja trošenja proračunskog novca na jednostavan, dostupan i lako pretraživ način.

Predstavljajući platformu Tomislav Knežević iz Libusofta je potvrdio kako je riječ o najvišoj razini transparentnosti.
– Ovdje nema ručnog unosa, ni mogućnosti moderacije podataka. Sve se radi automatski jer se svi podaci automatizmom povlače iz računovodstvenog sustava županije – istaknuo je Knežević.

Župan Marušić je dodao kako će se sustav nadograđivati jer će se računovođe u školama i ustanovama kojima je županija osnivač morati više potruditi i dati točan opis troška koji se plaća, a trebat će dodatno pripaziti i na pozicije s kojih se račun plaća.
– Primijetili smo da tu ima određenih nesnalaženja, tako da je ovo poruka svima da se troškovi odsad moraju pravilno knjižiti i obrazložiti – dodao je župan Marušić.

Pripreme za uvođenje platforme trajale su nekoliko mjeseci, a ukupni trošak implementacije je 81.250 kuna.

Župan Marušić očekuje da će primjer Bjelovarsko-bilogorske županije slijediti i općine i gradovi s njezinog područja, ali i sve ostale županije u Hrvatskoj s obzirom na to da je riječ o zakonskoj obvezi. (bbz.hr)

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad