Bjelovarski doručak

Za tri tisuće učenika s prvim danom nove školske godine kreće jedinstven projekt u Hrvatskoj

Bjelovarski doručak

Dario Hrebak: – Projekt “Bjelovarski doručak” dokaz je da naša djeca mogu svaki dan jesti domaći svježi proizvod, praktički s njive na stol. Naš grad okupio je lokalne OPG-ovce te smo zajedno stvorili ponudu s više od 30 proizvoda koji će tijekom cijele godine opskrbljivati naše škole sa svježom domaćom bjelovarskom hranom. Ovo je bio najteži projekt koji smo u ova tri mjeseca ostvarili, a posebno sam ponosan jer smo ga realizirali prvi u Hrvatskoj

Cilj je da se naša djeca hrane što kvalitetnije i što zdravije!

Grad Bjelovar odlučio je pokrenuti projekt pod nazivom „Bjelovarski doručak“da bi pomogao obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz našeg okruženja s ciljem da se naša djeca hrane što kvalitetnije i što zdravije!

Više od tridesetak sastanaka, svakodnevni dogovori i komunikacija, puno truda, odricanja i razumijevanja stoji iza ovog projekta. Okupili smo više od 30 naših domaćih snaga, kako bi naša djeca jela kvalitetnije i što zdravije. Vjerujem da poljoprivreda i proizvodnja malih OPG-ovaca u Bjelovaru može uspjeti i održati se. Mi im na ovaj način dajemo poticaj. Što se tiče projekta „Bjelovarski doručak“, sve je napravljeno u skladu sa zakonom. Odlazili smo u Zagreb na sastanke, odradili konzultacije s nadležnim ministarstvima, kako bi doista sve bilo napravljeno kako spada. Tako sada imamo asortiman od preko 30 raznih proizvoda od: voća, povrća, meda, jaja, kruha bez aditiva, mesa. Cijena projekta nije velika, nabava je provedena do 200 tisuća kuna. Ono što je najgore u Hrvatskoj, to je ogromna administracija i birokracija. Uspjeli smo ju odraditi i dobiti prvi takav projekt u Hrvatskoj koji počinje u ponedjeljak s novom pedagoškom godinom, rekao je, između ostalog na konferenciji za medije, Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Kako ovaj projekt ostvariti?

Svakodnevno smo bili na vezi s predsjednicima udruga. Vrlo jasno smo dali do znanja da nas ne zanimaju imena i prezimena, već brendiranje naših lokalnih, domaćih proizvoda i naših udruga „Dar Bilogore“ i Pčelarske udruge „Bilogora Bjelovar“. Tu su i tvrtka “Gala”, . . . , domaće meso, kruh bez aditiva i sve ostalo. Sastajali smo se i u večernjim satima i mozgali kako ovaj projekt ostvariti. Zajedničkim snagama, plan smo razradili do najmanjeg detalja, rekao je između ostalog, Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika.

Pokrivanje svih javnih institucija

Domaći pčelari su se tako s velikim zadovoljstvom odazvali i uključili u ovaj projekt. Posebno sam zahvalan ravnateljima koji su našli slobodnog vremena za sve dogovore i sastanke. Vjerujem gradonačelniku kada kaže da ćemo ovaj projekt uspjeti uvesti i u Dom umirovljenika te Opću bolnicu. Cilj je prvo pokriti javne institucije Grada Bjelovara, a ustrajati ćemo i na tome da projekt proširimo i na šire područje županije, izjavio je pressici Vladimir Maturanec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Bjelovarsko bilogorske županije.

Plasman proizvoda i dokaz kvalitete

Udruga voćara, vinogradara, povrćara i proizvođača ljekovitog bilja s područja Bjelovara i okolice djeluje na nivou županije. Sudjelovanjem u projektu „Bjelovarski doručak“, članovi udruge pokazat će na najbolji mogući način što sve točno uzgajaju i čime se bave. A ono što je i najbitnije, plasirati će svoje proizvode i dokazati njihovu kvalitetu na licu mjesta!, izjavio je, između ostalog, Nenad Horvat, predsjednik Udruga voćaravinogradara i Udruge povrćara Bjelovarsko-bilogorske županije.

Smanjen put od polja do stola!

Riječ je o vrlo, vrlo dragocjenim namirnicama koje su nam potrebne u našoj školskoj kuhinji kako bi naši učenici jeli zdravo i kako bi se upoznali s vrijednostima domaćih proizvoda. Ravnatelji su u ovom procesu bili jako strogi i postavili su vrlo visoke standarde. Oni su ispunjeni i zbog toga smo sretni! Nejasno je, zašto bjelovarski kraj do sada nije bio zastupljen u školskoj i predškolskoj prehrani? Za 550 učenika, koliko ih se hrani u našoj školi, ovo će biti dragocjen korak prema naprijed. Također, ovime će se smanjiti put od polja do stola. Neki su ugovori već potpisani, a neki će biti tek u ponedjeljak, utorak, izjavila je Davorka Bačeković Mitrović, ravnateljica II. osnovne škole Bjelovar.

Direktno iz voćnjaka na stol!

Naša djeca najosjetljivija su kategorija, jer je u pitanju rast i razvoj. Ujedno, oni su naša budućnost. I za nas, kao odgojitelje i ostale stručnjake, kvalitetna prehrana je jako bitna. Mi smo se i do sada trudili da naša prehrana bude kvalitetna i raznovrsna i da dolazi iz našega kraja. Ovog ljeta naša su djeca po prvi puta uživala u voću koje je stiglo direktno iz voćnjaka na stol, izjavila je Ana Lauš, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar.

Razlika između Školske sheme i Bjelovarskog doručka

Projektom je obuhvaćeno pet osnovnih škola, a u siječnju kreće natječaj za vrtiće. Postoji razlika između Školske sheme i Bjelovarskog doručka. Školska shema se bazira na suradnji s trgovačkim obrtima, dok su u Bjelovarski doručak uključeni OPG-ovi, izjavla je Sonja Novak, pročelnica za gospodarstvo Grada Bjelovara.

Bjelovarske škole to zaslužuju!

U 2018. godini povećati ćemo izdvajanja za podizanje standarda u bjelovarskim školama jer bjelovarske škole to zaslužuju!, zaključio je pressicu Dario Hrebak, gradonačelnik Grada Bjelovara.

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad