JEDINI HRVAT KOJI JE PRETEKAO ELVISA I SINATRU

Njegov hit “Tata kupi mi auto” pjevuše i današnja dječica

Ivo Robić rođen je  28. siječnja 1923. u Garešnici i jedini je hrvatski pjevač sa svjetskom karijerom koji je bez problema preskočio ideološke barijere te osvojio čak i američke top liste.Mister Morgen, kako su ga zvali po istoimenom hitu, 1959. progurao je njemački jezik na američku i britansku hit paradu što je njemačkim glazbenicima izgledalo je kao nemoguća misija.

Početkom 60-ih surađivao je sa skladateljem Bertom Kämpfertom koji je radio na povratničkom albumu Tonyja Sheridana, a upravo ga je Robić nagovorio da 1961. kao prateći bend angažira anonimnu grupu iz Liverpoola. Na Sheridanovu albumu ‘My Bonnie’ svirali su The Beatles, a upravo je to prva komercijalna snimka grupe koja je kasnije osvojila svijet.

Dugogodišnji prijatelj Ive Robića Stjepan Mihaljinec posvjedočio je o njegovoj veličini u priči o evergreenu ‘Strangers In The Night’ na kojem je Frank Sinatra zaradio milijune.

Kämpfert je često prelistavao Robićeve kajdanke i svidjela mu se melodija pjesme ‘Ova splitska noć’, a s obzirom na to da ju je odbio žiri festivala u Splitu, Robić više za nju nije bio zainteresiran i prodao ju je Kämpfertu. Herb Rehbein nadopisao je melodiju i pjesmu nazvao ‘Fremden in der Nacht’. Robić nikad nije potpisan kao koautor svjetskog hita, pa su sva prava ostala Kämpfertu.

Tata, kupi mi auto’ sa Zdenkom Vučković otpjevao je 1958. godine, a 1959. s pjesmom ‘Morgen’ na američkoj top listi pretekao je Franka Sinatru i Elvisa Presleya.

Supruga Marta bila mu je desna ruka, a u braku su bili 54 godine. Ivo Robić peminuo je 9. ožujka 2000. godine u Rijeci.

 

https://www.liberoportal.hr

Autor: admin

Podijeli ovaj članak
468 ad