KONKRETNE MJERE U . . .

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA KAO JEDINA ŽUPANIJA U HRVATSKOJ PODUZELA KONKRETNE MJERE POMOĆI TURISTIČKOM SEKTORU

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije potpisao je s direktoricom Planinarskog doma Kamenitovac Ivanom Pavliš ugovor o dodjeli sredstava za promociju turističke ponude srca zelene Hrvatske, u sklopu Javnog poziva za promociju turističke ponude srca zelene Hrvatske, nakon čega će se potpisati ugovori i s ostalim turističkim subjektima prijavljenim na navedeni Javni poziv.

Riječ je o Javnom pozivu koji je Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije raspisala s ciljem pružanja mogućnosti hotelima, kampovima, ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj, restoranima i turističkim agencijama s područja Bjelovarsko-bilogorske županije da se oglašavaju u lokalnim, regionalnim, nacionalnim i inozemnim medijima.

U sklopu Javnog poziva Turističko vijeće Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije odobrilo je 27 prijava, odnosno sve koje su udovoljavale uvjetima, za što će se ukupno izdvojiti 250 tisuća kuna.

Mjera je to kojom je Bjelovarsko-bilogorska županija, kao jedina u Hrvatskoj, odlučila pomoći turističkom sektoru koji je jedan od najpogođenijih krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa.

“Ovim ugovorom dobit ćemo 10 tisuća kuna koje ćemo utrošiti na promociju poučne staze, planinarske staze, biciklističke staze, promociju kuhinje te svih ostalih sadržaja koje ćemo imati u ponudi kada prođe korona kriza”, rekla je direktorica Planinarskog doma Kamenitovac Ivana Pavliš.

„Zahvaljujem županu Bajsu i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na potpori. Sada kada je situacija jako teška u ugostiteljskoj struci, a moramo napomenuti i da je kontinent uvijek bio u problemu, a sada je sraz još veći, nemamo stranih turista te većinom počivamo na domaćem i lokalnom stanovništvu, ova potpora nam daje snagu i vjeru. Nadamo se da će ministar financija spustiti PDV u ugostiteljstvu, što željno iščekujemo. Mi se strogo pridržavamo mjera, naši gosti su sigurni, u ugostiteljskim objektima imamo jake ventilacije koje su napravljene i zbog pušačkog prostora što daje još veću sigurnost našim gostima”, naglasio je predsjednik Ceha ugostitelja BBŽ Srećko Koljić.

Podsjetimo, Hrvatska turistička zajednica je kroz udruženo oglašavanje za Turističku zajednicu BBŽ ove godine osigurala 35 tisuća kuna, što je značajno manje u usporedbi s prošlogodišnjim iznosom od 570 tisuća kuna koje je Hrvatska turistička zajednica dodijelila Turističkoj zajednici BBŽ kroz udruženo oglašavanje, sufinanciranje projekata i potpore događanjima.

Također, turizam kontinentalnog dijela Hrvatske pa tako i Bjelovarsko-bilogorske županije teško je pogodilo i otkazivanje održavanja jednodnevnih manifestacija poput Bjelovarskog sajma, Terezijane, Vinodara i ostalih koje su zajedno generirale preko pola milijuna dolazaka domaćih i stranih gostiju.

Stoga, Turistička zajednica BBŽ raspisala je Javni poziv za promociju turističke ponude srca zelene Hrvatske koji bi, osim promocije lokalnih proizvoda i usluga, trebao doprinijeti i povećanju broja dolazaka i noćenja domaćih turista, povećanju ugostiteljskog i drugog turističkog prometa, jačanju snage brenda turizma u destinaciji, stvaranju prepoznatljivog imidža turizma Bjelovarsko-bilogorske županije te podizanju svijesti o važnosti turizma za gospodarski oporavak.

“U vrijeme korona krize problemi nisu vezani samo uz zdravstvo nego i uz gospodarstvo, a možda ponajviše uz turizam koji je važan za Hrvatsku, osobito na moru, ali ne bih podcijenio niti značaj turizma na kontinentu. U ovo vrijeme krize dogodilo se da su potpore za turizam na kontinentu uvelike smanjene. Mislim da, u ovom trenutku kada imamo otkazivanje niza manifestacija, moramo poduprijeti upravo naš turistički sektor. Prihvatili smo svih 27 zahtjeva za potpore i svi će dobiti one iznose koje su tražili tako da na taj način nadomjestimo ono što nismo mogli provesti zbog nedostatka sredstava iz Zagreba. Turizmu treba pomoći i to konkretnim mjerama. Nadam se da će se promisliti i o drugim stvarima kao što je smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu i u turizmu generalno, mjerama potpore koje bi bile sveobuhvatne za turizam”, rekao je prilikom potpisivanja ugovora župan Damir Bajs.

Treba istaknuti kako se kontinentalni turizam u velikoj mjeri zasniva na izravnoj povezanosti OPG-ova s turističkim sektorom. Inače, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji više od 50 OPG-ova bavi se pružanjem turističkih usluga, a ukupno ih djeluje više od 500 koji se bave proizvodnjom meda, pekmeza i džemova, voća i povrća, sireva, rakija, voćnih likera i drugih proizvoda koji jačaju turističku ponudu.

Razvoj OPG-ova usmjerenih na turizam u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji krenuo je od skromna 2 OPG-a 2010. godine do današnjih 50. U proteklom desetljeću je upravo zahvaljujući OPG-ovima broj dolazaka turista porastao za 171%, a broj noćenja za 354%. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad