Na današnji dan rođen je Bob Marley

Na današnji dan rođen je u selu Nine Mile na Jamajci Bob Marley, punim imenom Nesta Robert Marley. Bio je jamajčanski pjevač, tekstopisac i gitarist. Najpoznatiji je izvođač reggae glazbe i poznat je po polularizaciji ovog glazbenog žanra izvan granica Jamajke.

Njegov otac Norman Marley bio je bijeli engleski vojnik iz Liverpoola. Odrastao je u sirotinjskom dijelu Kingstona na Jamajci, gdje je otkrio glazbu crne Amerike zahvaljujući američkim radijskim stanicama. Nasljeđe ropstva i svijest o afričkoj domovini uvijek se osjećala u njegovoj glazbi, čak i kad je osvojio publiku na Zapadu.

Godine 1963. je formirana originalna postava The Wailersa, koju osim Marleya čine Bunny Livingstone i Peter Tosh. Njihova je prva pjesma (Simmer Down) ujedno i postala hit na Jamajci. Godine 1966. Haile Sellasie je posjetio Jamajku i tad Bob i ostatak Wailersa prihvaćaju rastafarijansku vjeru. Svojom glazbom nastoje rasprostraniti poruku ljubavi i mira, u rodnoj zemlji Bob postaje prorok, a njegov utjecaj seže i do politike.

Kad je u svibnju 1981. godine, Marley umro od raka na nožnom palcu (ozljeda prilikom igranja nogometa), svijet je izgubio zagovornika siromašnih i obespravljenih, kao i jednog od najboljih kompozitora njegove generacije. Bio je prva megazvijezda iz trećeg svijeta i učinio je mnogo na oživljavanju oslabljene političke svijesti mladih ljudi, a u nasljeđe je ostavio pjesme koje i danas nadahnjuju glazbenike širom svijeta. Bio je rastafarijanac, jedan od najvećih zagovornika pan-afrikanizma, i pjevao je o dokidanju represije.

Neke od njegovih najpopularnijih pjesama su: Natural mysticCould you be lovedNo woman, no cryOne loveDon’t rock my boat

Autor: admin

Podijeli ovaj članak
468 ad