“Ne pucajte, gospodo, mi se nećemo tući!”

Gradska organizacija HSS-a Bjelovar

obilježila sjećanje na Sibinjske i Vrbske žrtve

 

“Ne pucajte, gospodo,

 

mi se nećemo tući!”

 

Na mjesnom groblju Borik, ispred centralnog križa, okupila se delegacija Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke Bjelovar, na čelu s predsjednicom Valnom Bastijančić Erjavec, prof. kako bi paljenjem lampaša obilježili sjećanje na Sibinjske i Vrbske žrtve. Sibinjske žrtve dogodile su se 19. veljače 1935. godine kada su žandari nasrnuli bajunetama na goloruke seljake – iako su neki iz skupine seljaka povikali: „Ne pucajte, gospodo, mi se nećemo tući!“

Ne obazirući se na ove uzvike, žandari su zapucali u mnoštvo. Pogođeni dum-dum metcima, na poprištu ostalo je ležati osam seljaka. Neki su bili ranjeni, dok se najveći broj razbježao. Žandari su zašli među poginule i ranjene te nogama i kundacima karabina gurali njihova nepomična tijela provjeravajući jesu li još živi? Sutradan, 20. veljače, palo je od metaka brodskih žandara na istočnom ulazu u Brod, kod groblja, šest seljaka (Vrbske žrtve).

U spomen na žrtve, GO HSS-a zapalila je lampaše i uz vikarovo vodstvo molitve – pomolila se za duše žrtava. Komemoraciji se pridružila i delegacija Vijeća ogranka Matice Hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije.

Foto-raport

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad