OTIŠLA LEGENDA SVJETSKOG RUKOMETA

/ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA ŽELJKA SELEŠA/

Bjelovar se danas oprostio od jednog od najvećih rukometnih trenera, bjelovarske legende poznate nadaleko i izvan hrvatskih granica – profesora Željka Seleša. Komemoracija je održana na Starom rukometnom igralištu, Bjelovarčanima poznatom kao Partizanovo igralište, gdje su se rađale bjelovarske rukometne nade i igrale mnoge utakmice pod budnim okom upravo Željka Seleša. – Danas s pravom možemo reći da je Željko Seleš bio utemeljitelj rukometa u Bjelovaru. Vodio je bjelovarski Partizan od 1955. do 1973. godine. Zaslugom profesora Seleša, Partizan je ušao u prvu ligu i osvojio brojne državne i europske naslove. Proslavio je ime Bjelovara diljem svijeta sa svojom zlatnom generacijom rukometaša. Nakon 1974. godine radio je i u drugim klubovima, ali se na kraju vratio u svoj Bjelovar. O uspjesima zlatne generacije govori i film „19:14“. Inspirativna je to i istinita priča o povijesnoj pobjedi bjelovarskog Omladinskog rukometnog kluba „Partizan“ protiv njemačkog Gummersbacha u završnici Kupa europskih prvaka 1972. godine u kojemu je svoju priču ispričao i Željko Seleš. Nažalost, priču više neće moći pričati uživo, no ostavio nam je zauvijek zabilježena svoja sjećanja i iskustva kako bismo im se uvijek iznova divili i prenosili ih novim naraštajima – istaknuo je u svom govoru gradonačelnik Dario Hrebak.
Od Željka Seleša, koji je 1999. godine proglašen počasnim građaninom Grada Bjelovara, oprostili su se njegovi najbliži – obitelj, prijatelji i suigrači, ali i predstavnici Grada Bjelovara, Bjelovarko-bilogorske županije te Upravnog odbora Hrvatskoga rukometnog saveza.

ORK Partizan je, zaslugom profesora Željka Seleša, ušao u prvu ligu i osvajao brojne državne i europske rukometne naslove te tako, sa svojom zlatnom generacijom rukometaša, diljem svijeta proslavio ime Bjelovara.

Željko Maletić, član Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza:
-Kada je 1972. Partizan postao prvak Europe, to nije bila bajka ili san . . . 

Dario Hrebak: -S pravom možemo reći da je Željko Seleš bio utemeljitelj rukometa u Bjelovaru. 

Damir Bajs: -Kada govorimo o rukometu, bio je najveći među najvećima! 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad