Otvorena sezona kupanja . . .


 

Jedan od najuspješnije provedenih europskih projekata u Republici Hrvatskoj

Vlakom kreacije do

bazena imaginacije“

U pratnji načelnika Općine Veliki Grđevac, Marijana Dautanca, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima, obišao je Sportsko-rekreacijski centar s bazenima u Velikom Grđevacu – jedan od najuspješnije provedenih europskih projekata u Republici Hrvatskoj.

Na izboru „Najuspješnijeg lokalnog EU projekta u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2015.-2016. godine“ koje je provelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, projekt „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ dobio je priznanje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ministrice Gabrijele Žalac, kao jedan od najuspješnijih lokalnih EU projekata koji se provodio u našoj državi.

Riječ je o projektu vrijednom vrijednom preko 19 milijuna kuna i financiranom gotovo u potpunosti europskim novcem. Projekt je to kojeg je osmislila lokalna i regionalna samouprava uz potporu županijske Regionalne razvojne agencije. Nakon što je projekt prošao sve ocijene sukladno kriterijima Europske unije njegovu realizaciju vodila je Općina Veliki Grđevac u partnerskom odnosu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i njenom Regionalnom razvojnom agencijom.

Dokaz je to da se europska sredstva mogu uspješno povlačiti preko Županije,  njenih Gradova i Općina, a sam projekt „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ u konačnici je uspješno proveden u zadanom roku, a radove su izvodili izvođači s područja naše Bjelovarsko-bilogorske županije.  

Projekt „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ omogućio je izgradnju tri bazena u Velikom Grđevcu, ali i dodatne sadržaje koji su otvoreni tijekom cijele godine, a to su igrališta za odbojku i tenis te dječje igralište. Također, omogućio je i zapošljavanje mahom mladih  nezaposlenih osoba.

Iza velikogrđevačkih bazena uspješno je odrađena već jedna turistička sezona, a ono što između ostalog veseli je i činjenica kako bazeni posluju s dobitkom i još jedna je perjanica turističke ponude našega kraja. Ove godine bazeni u Velikom Grđevcu otvaraju svoja vrata svim posjetiteljima 15. svibnja i za očekivati je turiste ne samo iz naše županije, već i cijele Hrvatske.

Podsjetimo,  ponovnim dolaskom župana Damira Bajsa 2013. godine na čelo Bjelovarsko-bilogorske županije, sama Županija imala je samo jedan projekt koji se financirao europskim novcem. Danas je to stanje bitno drugačije, jer u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednje četiri godine radilo se na 160 europskih projekata i time se pokazalo da se sredstva Europske unije mogu uspješno povlačiti na dobrobit svih stanovnika naše županije. 

-Na osnovu prošle sezone, možemo istaknuti da će ova sezona biti još bolja što se tiče broja posjetitelja, ali i same kvalitete naših bazena. Naš SRC izgrađen je uz pomoć Europske unije, Ministarstva regionalnog razvoja, Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Veliki Grđevac. Mi smo za taj projekt, koji je bio gotov i prije, dobili i priznanje koje nam je uručeno u Ministarstvu regionalnog razvoja. Ponosni smo da smo ušli u krug najbolje izvedenih projekata u Republici Hrvatskoj i siguran sam da ćemo u budućnosti opravdati to priznanje. Ovaj bazen vodi ustanova KUC Mato Lovrak, koja je prošle godine dobro odradila svoj posao i nadamo se da će i ove godine biti ista uspješna priča. Također, imati ćemo povećani broj djece koja će nas posjetiti u svibnju i lipnju, a za nekoliko dana moći će biti i na SRC Veliki Grđevac, rekao je Marijan Dautanac, načelnik Općine Veliki Grđevac, a župan Damir Bajs nastavio:

-2013. godine, kada sam nastupio u ovaj mandat, naišao sam na jedan projekt koji je vodila Bjelovarsko-bilogorska županija i po povlačenju sredstava bili smo zadnji. Svi mi zajedno napravili smo jedan napor i trenutno imamo preko 160 projekata koje vodimo ili smo partner. Od tih projekata, izabrali smo jedan projekt da prijavimo na izbor najuspješnijeg lokalnog EU projekta u Republici Hrvatskoj, a to je projekt „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ koji je napravljen u partnerskom odnosu. Meni je veliko zadovoljstvo da je to Ministarstvo prepoznalo i dalo nam priznanje. Radi se o projektu vrijednom preko 19 milijuna kuna, koji je završen i prije roka te kroz javni natječaj izabrali smo izvođače s područja naše županije jer su bili najpovoljniji. Također, povukli smo sva sredstva koja smo planirali, tako da projekt od 19 milijuna kuna nije tražio zaduženje i Županija je izdvojila tek 100 000 kuna za ovaj projekt. Time smo dokazali da Županija, Gradovi i Općine mogu voditi europske projekte jednako dobro, a nekada i bolje od države. Što se tiče bazena, posjećenost je iznimna. Prošle godine je bilo 25 000 prodanih ulaznica i očekujemo da se taj rezultat ponovi i ove godine.  Drago mi je da ovaj projekt ne opterećuje niti županijski a niti općinski proračun, a za ovo priznanje se zahvaljujem ministarstvu i ministrici Gabrijeli Žalac.

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad