Preko 700 propusnica izdano u dva dana u . . .

U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI U DVA DANA PREKO 700 IZDANIH PROPUSNICA

Sutra, 23. prosinca, na snagu stupa Odluka Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište, a od jučer je aktivan sustav e-Propusnice putem kojeg građani mogu dobiti dozvolu za napuštanje jedne županije i odlazak u drugu.

Bjelovarsko-bilogorska županija i njen županijski Stožer civilne zaštite bili su spremni za izdavanje propusnica, na čemu trenutno radi 20 županijskih djelatnika i u tu svrhu produženo je radno vrijeme, i to od 7 do 22 sata.

„Gotovo svaki šesti djelatnik Županije bavi se samo time i to zato što je to našim sugrađanima iznimno važno. Mi smo u ova dva dana zaprimili više od 2000 zahtjeva za izdavanje propusnica. Preko 700 zahtjeva je odobreno, stotinjak ih je u postupku, a ostatak je ili odbijen ili prebačen na Ravnateljstvo civilne zaštite RH. Možemo reći da je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji oko 70% prihvaćenih zahtjeva za izdavanjem propusnica“, rekao je župan Damir Bajs i dodao kako je u dva dana riješeno preko 90% zahtjeva.

Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije nadležan je za izdavanje propusnica za pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb te za putovanje na posao ili s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti kod kuće.

Zahtjev za propusnicom se Županijskom stožeru upućuje putem sustava e-propusnica https://epropusnice.gov.hr što je ujedno i najbrži način za dobivanje propusnica.

U slučajevima ukoliko podnositelj ne može pristupiti sustavu e-propusnica, zahtjev se šalje na adresu elektroničke pošte – propusnice@bbz.hr. U tom slučaju zahtjev treba sadržavati: ime i prezime, OiB, adresa stanovanja (ulica i kućni broj, mjesto/grad, županija), relacija putovanja (mjesto/ grad polazišta i mjesto/grad odredišta putovanja) i obrazloženje opravdanosti zahtjeva.

S druge strane, Ravnateljstvo civilne zaštite RH jedino i isključivo izdaje propusnice za odlaske na sportska natjecanja i treninge koji nisu obustavljeni, odlaske u hotele ili druge smještajne objekte za koja su izvršene uplate najkasnije do dana stupanja na snagu Odluke o zabrani napuštanja županija (23.12.2020. godine), odlazak na sahranu člana uže obitelji, povratak ili neodgodivi put u inozemstvo, omogućavanje izvršenja sudskih odluka koje se odnose na pravo roditelja na provođenje vikenda ili praznika sa svojom djecom te za druge opravdane razloge.

Ravnateljstvu civilne zaštite zahtjev za propusnicu može se uputiti putem mail adrese: propusnica@civilna-zastita.hr ili platforme https://epropusnice.gov.hr

Kategorije na koje se ne odnosi odluka i koje svoje svojstvo dokazuju iskaznicom ili drugom identifikacijskom ispravom su: osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID 19. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad