PREVLADANA KORONA KRIZA U . . .

UZ POMOĆ BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE I NJENIH ZDRAVSTVENIH USTANOVA U DARUVARSKOM DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE LJUDEVITE PL. JANKOVIĆ PREVLADANA KORONA KRIZA

Nakon što se početkom prosinca koronavirus probio u Dom za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković Daruvar i u kojem je preko 90% korisnika tog Doma, ali i njegovateljica bilo zaraženo koronavirusom, Bjelovarsko-bilogorska županija i Stožer civilne zaštite BBŽ odmah su reagirali.

Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije tada je hitno zatražio suglasnost od Ministarstva zdravstva za 8 medicinskih sestara koje bi oboljelim korisnicima Doma pružale potrebnu njegu i skrb, a temeljem činjenice da su sve njegovateljice u daruvarskom Domu za starije i nemoćne osobe bile zaražene koronavirusom.

Ministarstvo zdravstva donijelo je službene Odluke o premještaju zdravstvenih radnika na temelju kojih je 8 medicinskih sestara iz županijskih zdravstvenih ustanova, Opće bolnice Bjelovar i Doma zdravlja BBŽ bilo prebačeno u Dom za starije i nemoćne u Daruvaru.

Također, Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije u daruvarski Dom za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl.Janković dopremio je potrebnu zaštitnu i medicinsku opremu kao i potrebne lijekove.

Daruvarski Dom za starije i nemoćne osobe tako je postao odjel korona pozitivnih pacijenata koji su imali svu potrebnu liječničku i medicinsku pomoć.

Danas je situacija u Domu za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl.Janković, kojeg je posjetio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, znatno bolja, a većina osoba koje su bile zaražene koronavirusom su se oporavile ili su u fazi oporavka.

Tom prilikom župan Bajs donirao je daruvarskom Domu za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković zaštitnu i medicinsku opremu.

„Mogu reći da je sada sve iza nas. Izašli smo iz izolacije, jučer smo proveli potpunu dezinfekciju ustanove što znači da možemo raditi normalno. Sva pomoć nam je puno značila, a osobito pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije u obliku opreme, a zatim i osoblja. Dolazak dodatnog tima medicinskih sestara olakšao nam je svakodnevni rad“, rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković Marina Vulinović.

„U teškom periodu koji je sada iza nas bilo je naporno i teško, ali sada je to sve prošlo. Dolazak kolegica iz Opće bolnice Bjelovar i Doma zdravlja BBŽ nam je puno značio jer smo bile na izmaku snaga. Jako smo zahvalni na pomoći koja nam je pružena. Dnevno sam znala raditi čak i 24 sata“, istaknula je zaposlenica Doma za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković Josipa Štenta.

„Moram zahvaliti svim medicinskim sestrama koje su bile ovdje, ali i svim djelatnicima Doma koji su skrbili o korisnicima iako su i sami bili bolesni. Medicinske sestre su dobile raspored na temelju dogovora s nama, a to znači da su mogle birati da li će doći ili neće. Dobrovoljno su se javile, htjele su biti ovdje i pomoći i mislim da smo napravili veliki posao svi zajedno. Nažalost, umrlo je nekoliko ljudi, ali puno manje nego što je to uobičajeno s obzirom na statistike koje imamo za druge domove. U ovakvim situacijama moramo biti svi zajedno“, naglasio je prilikom posjete daruvarskom Domu za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković župan Damir Bajs. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad