PREZENTACIJA MONOGRAFIJE “RATNI PUT 105. BJELOVARSKE BRIGADE HV”

PREZENTACIJA MONOGRAFIJE “RATNI PUT 105. BJELOVARSKE BRIGADE HV” 

U Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru jučer je održana prezentacija monografije „Ratni put 105. bjelovarske brigade HV“, čiji je autor dr.sc. Željko Karaula.

Tom prigodom okupili su se: izaslanik predsjednika Republike Hrvatske umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik ministra hrvatskih branitelja general zbora u miru Josip Lucić, umirovljeni general Josip Štimac, Đuro Škvorc, pukovnik Hrvatske vojske u mirovini i recenzent knjige, ratni zapovjednik 105. brigade brigadir Stjepan Ivanić, članovi Udruge 105. brigade na čelu s predsjednikom Željkom Paunom, a prezentaciji je prisustvovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Riječ je o iznimno vrijednom i značajnom djelu, prvoj znanstvenoj publikaciji za bilo koju postrojbu s područja Bjelovarsko-bilogorske županije čiji je ratni put znanstveno prikazan i obrađen.

„Istraživanje je trajalo od tri do četiri godine. Ova knjiga je u suštini kronološki pregled svega onoga što je 105. brigada provela na svom ratnom putu 1991. godine kao taktička grupa u Bosanskoj Posavini i na kraju u operaciji Bljesak i Oluja. U knjizi se nalazi, po prvi puta, službeni popis svih oboljelih i ranjenih pripadnika 105. brigade. U knjizi se nalaze i izvanredne karte specijalke po kojima će pravi poznavatelji moći pratiti ratni put 105. brigade. To je jedna od rijetkih brigada, možda čak i jedina koja je otišla na put od 350 kilometara u istočnu Slavoniju, a da tamo nije poznavala teren“, rekao je, između ostalog, autor monografije dr.sc. Željko Karaula.

„Ideja o stvaranju ove knjige nastala je 2016.godine, da se ratna događanja ne zaborave te da ostane mlađim generacijama na znanje što se događalo od 1991. do 1995. Tiskano je 500 primjeraka knjige i moći će se nabaviti u Udruzi 105. brigade, a podijelit ćemo ju po knjižnicama, srednjoškolskim centrima i osnovnim školama. Knjiga je vrlo vrijedna, znanstveno je dokumentirana i ima svoju težinu“, naglasio je, između ostalog, predsjednik Udruge 105. brigade Željko Paun.

Veliki obol u stvaranju ove monografije dala je Bjelovarsko-bilogorska županija koja je za njeno izdavanje ukupno izdvojila 130 tisuća kuna.

“Trećina naše županije u Domovinskom ratu bila je okupirana te stoga imamo puno veći broj postrojbi i puno veći broj branitelja nego što bi se očekivalo. Najveća postrojba bila je 105. brigada. Cilj ove monografije je posvjedočiti na znanstveni način doprinos te brigade u ratnim operacijama. Dug je to svih nas koji smo bili u brigadi, i mene kao pripadnika 105. brigade, prema 10000 ljudi koji su prošli kroz brigadu. Nažalost, imali smo i 92 poginula, 350 ranjenih i stoga bi ovaj projekt koji je bio začet s Udrugom 105. brigade i gospodinom Karaulom koji je preuzeo izradu znanstvenog djela, trebao postaviti temelje za ono što želimo, a to je da se vidi gdje smo bili, što smo napravili i što je ostalo iza nas”, istaknuo je na promociji župan Damir Bajs. (bbz.hr)

Prije prezentacije monografije „Ratni put 105. bjelovarske brigade HV“ župan Damir Bajs je izjavio:                                                                  TREĆINA ŽUPANIJE JE BILA OKUPIRANA!

Stjepan Ivanić ,ratni zapovjednik 105. brigade: -Ponosan sam na sve njene pripadnike!

Željko Paun, predsjednik Udruge 105. brigade govori o monografiji “RATNI PUT 105. BJELOVARSKE BRIGADE HV” 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad