U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI 40% UČENIKA . . .

U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI 40% UČENIKA ŽUPANIJSKIH ŠKOLA

U POTPUNO OBNOVLJENIM ŠKOLSKIM ZGRADAMA

Počela je nova školska godina u kojoj će 10 320 učenika u 36 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija nastavu pohađati sukladno preporukama vezanim uz suzbijanje pandemije koronavirusa.
Među njima je i 420 učenika Osnovne škole Čazma koju je prvoga dana nove školske godine posjetio župan Damir Bajs sa suradnicima.

Riječ je o školi na kojoj su se proteklih mjeseci odvijali radovi energetske obnove i koja je jedan od 12 školskih objekata kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, a koji su temeljito obnovljeni uoči početka ove školske godine u kojoj će 40% učenika županijskih škola nastavu pohađati u potpuno obnovljenim školskim zgradama.

Projekt energetske obnove ove škole i pripadajuće dvorane vrijedan je 12.5 milijuna kuna. Osim energetske obnove, Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je sredstva i za opremanje škole  u Čazmi novim namještajem u vrijednosti 200 000 kuna.

Uoči početka ove školske godine bilo je potrebno uskladiti i prijevoz učenika budući da je zbog njihove sigurnosti i poštivanja epidemioloških preporuka bilo potrebno uvesti dodatne linije.

Nakon razgovora sa županom Damirom Bajsom, ravnateljstvima škola i tvrtkom Čazmatrans, isti  je poslao  ponudu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje na mjesečnoj razini povećanje troškova prijevoza učenika zbog uvođenja 40 dodatnih linija iznosi 200 000 kuna, za što će sredstva izdvojiti Bjelovarsko-bilogorska županija.

Od velikog je to značenja za oko 320 učenika Osnovne škole Čazma koji putuju autobusom u školu.

„Učionici i prostori kojima se kreću učenici potpuno su spremni i sigurni za sve učenike naše škole. Mi smo prezadovoljni i sretni kako obnovom matične škole tako i škole u Gornjem Dragancu. Područna škola Gornji Draganec u potpunosti je obnovljena i što se tiče energetske obnove, ali i opremanja novim namještajem. U školi u Čazmi u tijeku je opremanje učionica i do kraja godine sve prostorije imat će novi namještaj“, rekla je ravnateljica OŠ Čazma Lidija Osman.

„Svoju djecu sam za školu pripremila tako da sam im objasnila osnove i kako da se ponašaju u skladu s preporukama epidemiologa. Nema straha, škole su se pripremile i mislim da je djeci bolje kada su u školi nego dok uče od kuće jer ipak u školi više nauče“, istaknula je mama dvoje školaraca Marija Pacur.

„Radovao sam se novoj školskoj godini. Najteže će se možda biti priviknuti nositi masku i biti cijelo vrijeme u istoj učionici, ali naviknut ćemo se. Obnovljena škola jako mi se sviđa i sretan sam zbog toga“, rekao je učenik Ivan Fržić.

Također, Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je i 4 platnene maske za svakog učenika, ali i djelatnike škola. Riječ je o ukupno 49 284 zaštitne maske, a dio su šivali zaposlenici županijske Ustanove Suvenir Arbor.

Naime, na prijedlog župana Damira Bajsa županijski Stožer civilne zaštite donio je Odluku da Bjelovarsko-bilogorska županija preuzme na sebe nabavku potrebnih maski za učenike, ali i nastavnike. Uz to Županija je pokrila troškove vezane uz dezinfekcijska sredstva u našim školama.

Prilagodba škola uslijed COVIDA 19 u Bjelovarsko-bilogorskoj županija puno je lakša za razliku od nekih drugih sredina, jer posljednjih godina uložena su značajna sredstva u obnovu naših škola.

Samo pred ovu školsku godinu 12 školskih objekata obnovljeno je od temelja do krova, a ako tome pridodamo škole obnovljene ranijih godina dolazimo do brojke od 24 obnovljene škole.

„Veliki je plus Bjelovarsko-bilogorske županije što je 12 naših škola energetski obnovljeno, dograđeno i to omogućuje bolje uvjete u trenutnoj situaciji. Osigurani su svi uvjeti, sukladno epidemiološkim preporukama, a riješeno je i pitanje prijevoza učenika uvođenjem 40 dodatnih linija što će Bjelovarsko-bilogorska županija financirati s 200 tisuća kuna mjesečno. Naglasio bih da ravnateljstva, nastavnici, učenici i roditelji su se odgovorno postavili i mislim da je to ključ borbe protiv korone i nastavka ove školske godine. Onim školarcima koji kreću u prvi razred želim da, neovisno o ovoj školskoj godini, gdje nema zvona, a imamo maske, gdje postoje razmaci, da im škola ostane u lijepom sjećanju“, naglasio je župan Damir Bajs.

Inače, na području grada Čazme obnovljena je škola u Gornjem Dragancu, a energetska obnova očekuje i Područnu školu Dapci i školu u Gornjem Mikloušu tako da će ukupna ulaganja Bjelovarsko-bilogorske županije u školstvo na području grada Čazme iznositi preko 20 milijuna kuna. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad