ULAGANJE OD PREKO 62 MILIJUNA KUNA U . . .

ULAGANJE OD PREKO 62 MILIJUNA KUNA U REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ZA ZDRAVSTVO U MEDICINSKOJ ŠKOLI BJELOVAR

Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno ima ugovorenih europskih projekata vrijednih 700 milijuna kuna, a jedan u nizu je i projekt Regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu Medicinske škole Bjelovar.


Riječ je o dva odobrena europska projekta koji podrazumijevaju nadogradnju i opremanje škole te uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u koji će se uložiti preko 62 milijuna kuna za što su u potpunosti osigurana sredstva.

Nakon što je za projekt Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole osigurano 33,5 milijuna kuna za dogradnju škole i opremu po jednom projektu, za drugi dio Centra kompetentnosti, za koji je u Medicinskoj školi Bjelovar održana početna konferencija projekta, osigurano je 29 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava namijenjenih za:

– uspostavu rada Regionalnog centra kompetentnosti,
– razvoj novih zanimanja i programa,
– usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika i mentora,
– te promociju strukovnih zanimanja.

S obzirom da se radi o ustroju praktički nove ustanove prva aktivnost u drugom dijelu projekta bit će uspostava rada centra i partnerske suradnje budući da projekt obuhvaća 13 partnera.

Kreće se i u razvoj novih zanimanja koja do sada ne postoje u Hrvatskoj poput njegovateljica za palijativnu skrb, medicinskih sestara za palijativnu skrb te dentalnog specijalista koji će na zanimanje dentalnog tehničara ujedno pružiti mogućnost za nastavak obrazovanja.

Uz to razvijat će se i programi za djecu s teškoćama, osobe s invaliditetom kao i programe obrazovanja odraslih, jer naglasak je stavljen na cjeloživotno obrazovanje. Kako bi učenici i odrasli polaznici centra imali dostupna najnovija znanja i metode u struci, na najnovijoj opremi odgojno-obrazovni djelatnici i mentori kroz projekt će se usavršavati u strukovnim digitalnim kompetencijama.

Ujedno, prilika je to i za četiristotinjak učenika Medicinske škole da uspostave kontakt s poslodavcima, da se dodatno educiraju, usavršavaju svoje znanje u struci, da budu kompetentni na tržištu rada.

Pažnja će se posvetiti i promociji strukovnog obrazovanja kroz natjecanja u struci za srednjoškolska zanimanja, međunarodna natjecanja, održavat će se radionice s roditeljima djece koja tek trebaju upisati srednju školu i niz drugih.

Medicinska škola Bjelovar će se dograditi za 2000 četvornih metara novog prostora u koji će biti smješteno 8 kabineta od kojih dio čini simulacijski centar, 2 laboratorija, 2 specijalizirane učionice, opće učionice, kabineti za profesore te sanitarne i pomoćne prostorije.

Ne treba zanemariti ni činjenicu kako projekt omogućava i sufinanciranje plaća nastavničkog osoblja. Naime, ovim projektom Medicinska škola Bjelovar upotpunjuje svoj status sada centrom kompetentnosti.

Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar jedan je u nizu projekata koje Bjelovarsko-bilogorska županija sa svojim ustanovama provodi na području grada Bjelovara, a čija vrijednost iznosi preko 380 milijuna kuna.

„Planiramo razviti programe Standard zanimanja kvalifikacija i Kurikulum za njegovateljice medicinske sestre za palijativnu skrb i dentalne tehničare. U kojem ćemo smjeru konkretno krenuti vidjet ćemo kroz suradnju sa poslodavcima koji će nam pomoći u otkrivanju točaka koje su potrebne za poboljšanje usavršavanja zdravstvenih djelatnika. Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar usmjeren je na učenike, nastavnike, mentore, na osobe zaposlene u zdravstvu, nezaposlene, osobe s teškoćama i invaliditetom. Prepoznali smo da Slavonija nije pokrivena regionalnim centrima, a tamo se nalaze kvalitetne zdravstvene škole. Mi smo tu vidjeli priliku i interes za međusobnu suradnju. Naša vizija je izlazak izvan okvira Hrvatske te da ovo postane centar za kvalitetno obrazovanje u zdravstvu u ovom dijelu Europe jer ćemo imati na raspolaganju jedan vrlo moderan centar kakav u ovom dijelu Europe ne postoji“, istaknula je ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Biljana Balenović zahvalivši Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i županu Damiru Bajsu na podršci u provedbi ovoga projekta.

„Razvoj regionalnog centra kompetentnosti u Bjelovaru u Medicinskoj školi samo je točka na i koju Medicinska škola zaslužuje nakon svog dugogodišnjeg iskustva u obrazovanju zdravstvenih djelatnika. Ono što je važno Hrvatskoj komori medicinskih sestara, kao i školi i Županiji je da ovaj centar bude prepoznatljiv, da ovo bude jedna lijepa i dobra priča i da nakon ovog projekta Regionalni centar pomogne razvoju zdravstva na području naše županije i šire“, rekao je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

„Čast mi je i zadovoljstvo što smo partneri u ovako predivnom projektu. Promocija strukovnog obrazovanja posebno u istočnom dijelu Hrvatske je bitan element u sveukupnom obrazovnom sustavu. Naglasila bih programe za koje se nadam da ćemo steći dodatna znanja i kompetencije, a to je na području palijativne skrbi. Na taj način donosimo u istočni dio Hrvatske, zajedno s našim kolegama iz Vinkovaca i Slavonskog Broda svijetlu budućnost, poboljšavamo kvalitetu strukovnog obrazovanja novim strukovnim programima, a i one koje imamo ćemo usavršiti i podići na višu razinu“, istaknula je Sanja Dravinski, ravnateljica Medicinske škole Osijek.

„Na ovom projektu sudjelovat ćemo kao administrativno financijska podrška, podrška u marketingu te ćemo sudjelovati na svim elementima. Svojim znanjem i iskustvom nastojat ćemo pružiti podršku ravnateljici Balenović, voditeljici projekta i ostalim partnerima“, rekao je na početnoj konferenciji projekta Kosta Bekić, iz tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o.

„Projekt je zamišljen u dvije faze. Prva se odnosi na dogradnju Medicinske škole Bjelovar. U narednim tjednima očekujemo raspisivanje natječaja za izbor izvođača radova. Drugi dio podrazumijeva kompletno opremanje. Što se tiče ovog segmenta, rekao bih da je ovo najveći projekt u ovom dijelu Hrvatske, vrijedan više od 30 milijuna kuna smješten na više od 2 000 kvadratnih metara. Veseli me da imamo zaista puno partnera iz nekoliko županija. Županija očekuje da ćemo uspostavom ovog centra dobiti novu kvalitetu u zdravstvu, kao i nove mogućnosti. Također, dobar dio projekta vezan je i za cjeloživotno obrazovanje. Prvi put u Hrvatskoj naglasak će biti stavljen na palijativnu skrb“, rekao je bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad